Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona in verpleeghuizen: 'Zorgen om Britse variant'

Geplaatst opzondag 10 januari 2021 - 21:34

De tweede golf zorgt niet alleen voor druk op de ziekenhuizen. Ook de verpleeghuizen voelen dat. Hoewel ze beter zijn voorbereid, komt de tweede golf ook daar ongenadig hard binnen

Er zijn nu zelfs meer corona-besmette verpleeghuislocaties dan in de eerste golf. Een derde van de verpleeghuislocaties is besmet, meldt het RIVM. Jos Schols, hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de Universiteit Maastricht, zegt vooral zorgen te hebben over de Britse variant. De Britse variant is nu wellicht nog niet zo aanwezig in ons land, maar dat kan te maken hebben met de lockdown, zegt Schols aan tafel bij L1mburg Centraal. Omdat de variant besmettelijker is, kan die gemakkelijk via kleinkinderen aan kwetsbare ouderen worden doorgegeven.

Veel verpleeghuizen besmet
Dat loopt in lijn met de omgeving, volgens Schols. Als er in de omgeving rondom de zorglocatie veel besmettingen zijn dan zie je dat ook zo terug in de verpleeghuizen. Het verschil met de eerste golf is, dat ouderen in de verpleeghuizen (gereguleerd) bezoek mogen ontvangen. "Het speelt ongetwijfeld mee bij het grotere aantal besmettingen, maar als we één hebben geleerd is het dat we de mensen het niet meer aandoen dat ze geen bezoek meer mogen ontvangen."

Continu gevoel van stress
De druk op zorgmedewerkers van de verpleeghuizen is hoog, volgens Schols. Zij moeten zorgen dat hun bewoners niet besmet raken, maar moeten ook op zichzelf letten. En dat is een opgave nu er bezoek binnen mag komen. "Zij moeten de hele tijd opletten dat het bezoek zich aan de coronaregels houdt." Al met al ervaren zij volgens de hoogleraar bijna continu stress. Daarnaast is het ziekteverzuim hoog. Al met al kun je spreken over een hele hoge werkdruk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen