Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona-uitbraak op campus hotelschool: 103 besmettingen

Geplaatst opvrijdag 12 maart 2021 - 16:15

Er is een forse corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten die op de campus van de Hotel Management School in Maastricht verblijven. In totaal zijn 103 studenten positief getest op corona.

Dat meldt de GGD Zuid Limburg naar aanleiding van berichtgeving hierover in De Limburger.

Introductieweek
Het gaat voor een deel om de Britse mutatie. "Die is besmettelijker dan de andere variant", zegt een woordvoerder van GGD Zuid Limburg. De uitbraak begon in februari toen 180 eerstejaarsstudenten hebben deelgenomen aan een introductieweek. De eerste melding werd gedaan op 14 februari. "Toen werd een student positief getest op het virus. Vervolgens liep het aantal op. We hebben onderzocht of er sprake was van een coronacluster. Dat was het geval gezien de vele positieve uitslagen", legt de woordvoerder uit.

Lees ook: ME rukt uit na melding studentenfeest Maastricht

Meer dan de helft
Op dit moment hebben 103 van de 166 eerstejaarsstudenten die getest zijn te maken met een positieve corona-uitslag. "Dan kom je uit op 62 procent en dat is hoog", concludeert de woordvoerder. 14 van de 180 studenten die meededen aan de introductieweek hebben zich niet laten testen. "Of ze zijn naar huis gegaan of wilden niet. We kunnen mensen niet verplichten zich te laten testen."

Of de studenten besmet zijn geraakt tijdens een illegaal feest op de campus eind januari kan de GGD niet bevestigen. "Dat zou een bron kunnen zijn, maar ze kunnen ook thuis besmet zijn geraakt en het op de studentencampus verspreid hebben", aldus de woordvoerder.

Geen ziekenhuisopnames
Hotelschooldirecteur Ad Smits laat weten dat de studenten in een privésituatie besmet zijn geraakt met het virus. "Er zijn gelukkig geen scholieren in het ziekenhuis opgenomen. Het gaat redelijk goed met ze", zegt Smits op L1 Radio.

Lees ook: Directie hotelschool schrikt van feestende eerstejaars

Verspreiding voorkomen
De GGD is bekend met coronaclusters zoals in verpleeghuizen of op scholen. Maar in dit geval is het anders, zegt de GGD. "De besmetting heeft niet in het onderwijs plaatsgevonden, maar op de campus, een sociale woonsituatie voor studenten. Het is een grote uitdaging om te voorkomen dat het zich verder verspreidt daar", vertelt de woordvoerder. Volgens de GGD is alles gericht op online les. "We merken dat de school heel erg bereid is om mee te werken zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen."

Op de campus van de hotelschool is plek voor 390 studenten. De besmette leerlingen zitten in isolatie: deels op de campus en deels thuis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen