Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona-uitbraak bij nog twee nertsenbedrijven

Geplaatst opvrijdag 8 mei 2020 - 21:33

Op nog eens twee nertsenhouderijen net over de provinciegrens met Brabant is het coronavirus aangetroffen, meldt landbouwminister Carola Schouten. Dat brengt het totaal op vier nertsenbedrijven.

Een van de locaties waar het virus deze week is ontdekt is van een houder waar al eerder sprake bleek van besmetting. Dat bedrijf, in de gemeente Gemert-Bakel, heeft 10.000 dieren, aldus Schouten.

Lees ook: Brabantse nertsen besmet met corona

Maatregelen
De andere houderij, in Deurne, heeft geen connectie met de eerdere besmettingen. Dieren en mest mogen niet van het bedrijf worden afgevoerd om verdere verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg is rond beide bedrijven een '400 meterzone' ingesteld, waarin de openbare weg is afgesloten voor voetgangers en (brom-)fietsers.

Onderlinge besmetting
Naar de houderijen waar eerder besmettingen waren, wordt nu onderzoek gedaan. De eerste bevindingen laten zien dat het onwaarschijnlijk is 'dat alleen mens op nerts transmissie heeft plaatsgevonden op de bedrijven', schrijft Schouten. 'De karakteristieken van het virus wijzen op transmissie tussen nertsen onderling.' Er wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijke coronabesmettingen bij katten. Dat onderzoek gaat begin juni van start, verwacht Schouten.

Luchtvervuiling
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat ook kijken of er onderzoek kan worden gedaan 'naar een eventuele relatie tussen luchtkwaliteit, veehouderij en gevoeligheid van mensen voor Covid-19'.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen