Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona-uitbraak bij instelling voor mensen met beperking

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 15:40

Onder cliënten van stichting Pergamijn, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, is een corona-uitbraak vastgesteld. Zeker 40 bewoners zijn besmet.

Dat bevestigt een woordvoerder van de zorginstelling. Stichting Pergamijn ondersteunt en begeleidt mensen met een verstandelijke beperking. Dat gebeurt aan huis, of op een van de 47 woonlocaties in Midden- en Zuid-Limburg.

Vaccinaties
Het merendeel van de cliënten binnen Pergamijn is gevaccineerd. "Behalve cliënten bij wie het door een medische achtergrond onverstandig is om te vaccineren", licht de woordvoerder toe. Desondanks zijn 40 bewoners van verschillende locaties besmet geraakt. Geen van hen ligt in het ziekenhuis.

Uitstapjes en dagbesteding
"Door de versoepelingen komen onze cliënten ook meer met elkaar in contact", verklaart Pergamijn. "Ze zien elkaar tijdens de dagbesteding of op uitjes, maar we sluiten niet uit dat de besmetting van een medewerker komt."

Voorlopig gaan de uitstapjes en de gezamenlijke dagbesteding niet meer door, tot de interne besmettingen weer zakken. "En we zullen toch moeten overwegen om de anderhalvemeterregel weer in gebruik te nemen", aldus de woordvoerder.

In isolatie
Besmette cliënten worden wanneer mogelijk zelfstandig in quarantaine geplaatst. Wanneer dat niet kan, proberen ze de zieken zo veel mogelijk bij elkaar te houden. Zo kan voor de rest het leven zo normaal mogelijk verder gaan. Tijdens eerdere coronagolven werd hier een speciale cohortafdeling voor ingericht, maar inmiddels is het aantal besmettingen er te hoog om het binnen deze afdeling te houden.

Moeilijk te begrijpen
Het is voor de besmette bewoners allemaal moeilijk te begrijpen. "Onze cliënten hebben soms het cognitieve vermogen van een tweejarige: probeer aan hen maar eens uit te leggen wat er aan de hand is", vertelt de woordvoerder. "Maar dat is de hele pandemie al een moeilijkheid."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen