Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona uit Limburg: Duitse grensregio wil extra vaccins

Geplaatst opwoensdag 10 maart 2021 - 16:19

Inwoners van de Duitse grensregio met Limburg moeten voorrang krijgen met vaccineren, vinden de burgemeesters van grensgemeenten als Aken, Heinsberg, Viersen en Kleef.

Volgens de burgemeesters heeft de Duitse grensstreek last van 'import' van het coronavirus vanuit België en Nederland, zo schrijven ze in een brief aan bondsstaatpremier Laschet van Noordrijn-Westfalen.

Gevolgen voor burgers
"Het was aan het begin van de coronacrisis een politieke beslissing om de grenzen open te houden, maar die beslissing heeft gevolgen voor onze burgers", schrijven ze. De brief is ondertekend door de Kreise Borken, Euskirchen, Heinsberg, Kleve und Viersen en de stadsregio Aachen.

Alhoewel voor Duitsland officieel een negatief reisadvies geldt, staat de aan Limburg grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen 'klein grensverkeer' van minder dan 24 uur toe. Er wordt ook amper gecontroleerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België waar forse bekeuringen worden uitgeschreven.

Lees ook: Maastrichtenaren steken grens over: 750 euro boete

Buffer
Een week geleden kondigde de Duitse regering aan dat het land druk in de weer gaat met vaccinaties, testen, contactonderzoek en uiteindelijk heropening. De grensgemeenten willen daarin voorrang krijgen: "De grensregio's hebben structureel hogere besmettingscijfers dan vergelijkbare gebieden in het binnenland, omdat de cijfers in Nederland en België zoveel slechter zijn." Door aan de grens sneller te vaccineren, ontstaat een buffer die het Duitse binnenland beschermt, zo stellen de burgemeesters voor.

Lees ook: Welk mondkapje moet je dragen in de buurlanden?

Beieren
Het verzoek van de grensburgemeesters staat niet op zichzelf. Vorige week vroeg ook de minister-president van de deelstaat Beieren om 50.000 extra vaccins, om de invoer van het virus vanuit Tsjechië te beperken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen