Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona sluimert door examens: 'Alles is anders'

Geplaatst opzondag 16 mei 2021 - 8:00

Iedere eindexamenkandidaat heeft de afgelopen maanden anders toegeleefd naar de centrale examens. Toch zijn ze het er allemaal over eens: de coronapandemie heeft het niet makkelijker gemaakt.

Maar niet alle leerlingen kunnen op hun scholen het eindexamen afleggen.

Andere locaties
Zo heeft het Valuascollege in Venlo een externe locatie gehuurd om een deel van de leerlingen onder te brengen en wijken examenkandidaten van het Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond uit naar het congrescentrum Forum.

Helin Yildiz trapt maandag af met het eindexamen wiskunde. Ze doet het examen in de vertrouwde gymzaal van College Den Hulster in Venlo. Voor haar een vertrouwde omgeving. Ze heeft in de coronapandemie vaker vaker in de gymzaal toetsen gemaakt.

Video: L1

Spannend
Kandidaat Sumaya Adem van het Bisschoppelijk College Broekhin moet wel wennen aan de plek waar ze eindexamen moet doen. "Alles is anders, inclusief de plek waar het examen afgelegd wordt. Ik vind het best wel spannend", aldus de eindexamenkandidaat.

Sumaya heeft grote moeite met haar examen. Ze vindt dat de coronapandemie een grote instabiliteit heeft gebracht en dat geeft veel stress. Sumaya doet liever geen centraal examen in deze pandemie. Ze heeft zelfs gesprekken gehad met haar huisarts. Volgens haar hebben meerdere leerlingen ook psychische klachten en hebben ze zelfs weinig levenslust, zegt Sumaya.

Veel online
Voor Stan Geraedts is er geen stress voor het examen. De examenkandidaat vmbo-t doet een opleiding op de vrije school en heeft het afgelopen jaar veel getraind op de examens. Al was dan veel online en had ook hij weinig fysieke lessen op school, ook hij heeft bijna een jaar thuis gezeten en geen fysiek les gehad.

Start
Maandag start het centraal eindexamen om 13:30 uur en het eerste tijdvak duurt tot en met 1 juni. Door de coronamaatregelen hebben eindexamenkandidaten de mogelijkheid om het examen te spreiden en de examens in twee tijdvakken te maken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen