Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona op 68 nertsenbedrijven: nieuwe besmetting in Meerlo

Geplaatst opdonderdag 22 oktober 2020 - 8:30

Bij een nertsenbedrijf in Meerlo in de gemeente Horst aan de Maas zijn coronabesmettingen vastgesteld. De fokkerij telt 7000 moederdieren.

Alle nertsen worden afgemaakt. Het bedrijf in Meerlo is al het 68e nertsenbedrijf waar het virus is ontdekt.

Omstreden regeling
Eind augustus werd bekend dat minister Carola Schouten (Landbouw) heeft besloten dat de nertsenhouderij op 1 maart volgend jaar moet stoppen, drie jaar eerder dan gepland. Er is een stoppersregeling opgetuigd, die in de praktijk neerkomt op een vergoeding van 1,5 miljoen voor elke fokker die zijn bedrijf nu opdoekt.

De regeling is niet onomstreden. De petitie 'Doe mij dan ook maar een miljoen' is intussen bijna 19.000 keer getekend.

Limburgse fokkerijen
In totaal zijn nu dus op 68 houderijen in Nederland besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Het gaat voornamelijk om bedrijven in Noord-Brabant, maar er zijn ook al meerdere Limburgse fokkerijen ontruimd. Het gaat om één of meerdere bedrijven in Ven-Zelderheide, Vredepeel, Castenray, America, Ysselsteyn, Ospel, Meijel, Egchel, Grashoek, Veulen en Evertsoord.

Nederland telt volgens de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) 160 nertsenhouderijen. De dieren worden gefokt om hun pels. Volgens de NFE gaan er tussen de 10 tot 40 nertsenpelzen in een bontjas.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen