Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona: nog steeds veel ondernemerszin, maar er tikt een bom

Geplaatst opdonderdag 25 februari 2021 - 12:28

De coronacrisis heeft de ondernemerszin in Nederland en zeker ook in Limburg niet kapot gekregen, zou je kunnen zeggen.

Het aantal ondernemingen is in onze provincie afgelopen jaar met 3 procent gestegen tot in totaal 106.998 bedrijven. Onder de streep kwamen er namelijk zo'n 3.000 nieuwe bedrijven bij. Een vergelijkbare groei als in 2019.

Flinke toename
Wie met economische cijfers naar het jaar 2020 kijkt, kan met de conclusies veel kanten op. Want tegenover de stijging van het aantal bedrijven, staat bijvoorbeeld ook een behoorlijk grote groep bedrijven die is gestopt. Ondernemers die het niet op een faillissement willen laten aankomen en er zelf de stekker uit trekken. Het aantal stoppers kwam afgelopen jaar in Limburg uit op ruim 8.085, in vergelijking met 2019 is dat een toename van 18 procent. Een flinke toename dus.

Handen vol
Met name in de ICT, media en zakelijke dienstverlening zijn veel bedrijven gestopt. Dat komt onder meer omdat veel bedrijven de handen vol hadden en hebben met het vinden van een nieuw ritme, omdat veel mensen thuis zijn gaan werken. Veel bedrijven hebben investeringen in bijvoorbeeld ICT uitgesteld.

Webshops
De grootste toename van nieuwe bedrijven is te zien in de detailhandel. Dat lijken vooral veel eenmanszaken te zijn die een webshop zijn gaan runnen. Omdat er in de coronacrisis veel meer online gewinkeld wordt. Relatief weinig starters zitten in de sectoren cultuur, sport en recreatie en horeca. De onzekerheid over het al dan niet opengaan van de horeca houdt veel, potentiele, ondernemers tegen een zaak te beginnen.

Kanttekening
Hoogleraar economie Martin Carree van de Universiteit Maastricht plaatst overigens nog een kanttekening bij het aantal starters. "Je kunt je afvragen wat hun waarde is", zegt Carree. "Dertig jaar geleden stonden starters vaker wat steviger in de schoenen en wilden ze ook echt ondernemen. Nu heb je ook veel starters die zich alleen laten registreren als zzp'er maar niet direct iets toevoegen aan de economie. Soms omdat het bepaalde, bijvoorbeeld fiscale, voordelen biedt."

Somberder
Ondanks het voorzichtige positivisme over geheel 2020, is de Kamer van Koophandel somberder als we alleen naar afgelopen januari kijken. “Tot nu toe was er, ondanks de coronacrisis, nog veel perspectief te zien in het groeiende aantal starters", zegt hoogleraar economie aan de Utrecht University School of Economics Erik Stam. "Dat lijkt op dit moment verleden tijd, met ook voor het eerst een daling in het aantal startende bedrijven. En het aantal stoppende bedrijven is het hoogste aantal sinds de start van de coronacrisis.”

Lees ook: Rebellerende horeca opent uit protest de terrassen

Vooral in de persoonlijke dienstverlening begint bijna niemand meer een eigen zaak. "Een buitengewoon somber beeld", zegt Stam die namens de Kamer van Koophandel de cijfers analyseert. "De enige opleving in het aantal starters zie je in de uitvaartbranche. Hier zien we de donkere kanten van de coronacrisis scherp terug in de bedrijvendynamiek."

Faillissementen
Een andere graadmeter voor de staat van het bedrijfsleven zou het aantal faillissementen kunnen zijn. Dan zou je kunnen zeggen dat het heel goed gaat. In Limburg gingen afgelopen jaar minder bedrijven failliet dat in 2019. "Maar we weten nog niet wat hier nu werkelijk aan de hand is", zegt hoogleraar economie Martin Carree. "De vrees bestaat toch dat veel bedrijven straks zonder overheidssteun alsnog het loodje gaan leggen."

Inmiddels heeft de overheid landelijk 45 miljard euro steun uitgekeerd aan het bedrijfsleven. Banken verleenden in 2020 aan 109.000 bedrijven uitstel van betaling voor in totaal 3,1 miljard euro. En dan is er nog de uitgestelde belastingschuld. Die is inmiddels is opgelopen tot 13,2 miljard euro. Volgens ene onderzoek van adviesbureau PwC gaat dit duizenden ondernemers alsnog de nek kosten.

Bijzonder beheer
Ook bij het UWV houden ze het hart vast. Voor 2,6 miljoen mensen is loon doorbetaald, de uitkeringsinstantie verwacht dat 60 procent van de bedrijven steungeld moet gaan terugbetalen. Want veel ondernemers hebben ruimhartig steun aangevraagd. Maar UWV zegt soepel te kunnen zijn bij de terugbetalingsregeling. 'Het is niet de bedoeling dat we met die terugvordering alsnog ondernemers onderuithalen, dan schieten we onszelf in de voet', zei UWV-baas Maarten Camps eerder in de Volkskrant.

De afspraak is nu dat bedrijven vanaf 1 oktober in 36 termijnen mogen terugbetalen. Toch verwachten de banken vanaf de tweede helft dit jaar veel werk voor hun afdelingen 'bijzonder beheer', zeg maar de ic-afdelingen van de financiële wereld, vol met bedrijven in moeilijkheden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen