Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona: na Kessel ook immuuntesten in Roermond

Geplaatst opzondag 10 mei 2020 - 19:30

Inwoners van de regio Roermond die coronaklachten hebben of hebben gehad, kunnen vanaf de tweede helft van mei laten testen of ze immuun zijn voor het coronavirus.

Dat heeft de voorzitter Dorien van Doorn van de stichting IMtest, die de immuniteitstest uitvoert, gezegd. Na Kessel en omgeving, is de regio Roermond de tweede Limburgse streek waar de stichting immuuntesten gaat uitvoeren.

Coronaverschijnselen
"We willen de testcapaciteit zo effectief mogelijk inzetten. Vandaar dat het ons vooral gaat om mensen die coronaverschijnselen hebben of hebben gehad", legt Van Doorn uit. Veel voorkomende klachten die verband houden met Covid-19 zijn koorts, kortademigheid, vermoeidheid en een droge hoest.

Aanvragen
"We hebben nogal wat aanvragen uit die regio gekregen", verklaart stichtingsvoorzitter Van Doorn over het besluit om binnen een omtrek van tien kilometer van Roermond te testen. Een test kost 70 euro. Vanaf de week van 18 mei gaat IMtest een dag in de week in Roerdalen staan om immuuntesten af te nemen. In totaal gaat de stichting er vier achtereenvolgende weken naartoe.

Momenteel voert de stichting testen uit in en rond Kessel. Daar hebben zich 853 bewoners gemeld voor de immuuntest. Volgens IMtest beschikken veel geteste inwoners van de regio Kessel inmiddels antistoffen tegen het coronavirus.

Lees ook: 'Veel Kesselnaren bezitten antistoffen tegen coronavirus'

Melden
"Voor de test bij Roermond kunnen mensen zich bij het laboratorium dat de testen onderzoekt melden", zegt Van Doorn. De laboratoria van Innatoss uit Oss voeren het onderzoek uit. "Vervolgens geven wij de testlocatie door en plannen we een afspraak in." Volgens Van Doorn is het niet de bedoeling dat mensen die getest willen worden onaangekondigd langskomen.

Vingerprik
Uit een immuuntest blijkt of iemand antistoffen heeft aangemaakt tegen het coronavirus. In eerste instantie krijgen mensen een vingerprik en als daaruit blijkt dat er antistoffen zijn aangemaakt, volgt er een tweede test: als uit het bloedprikken ook blijkt dat er antistoffen zijn, dan is het volgens IMtest wel duidelijk dat iemand corona heeft gehad en er inmiddels immuun voor is.

Behalve in Kessel en binnenkort in Roermond, voert IMtest immuuntesten uit in onder meer het Noord-Brabantse Tilburg, Son en Gemert.

RIVM kritisch
Het RIVM staat niet achter de test zoals die door IMtest wordt uitgevoerd. "We raden mensen af om zelf het bloed te laten testen op aanwezigheid van antistoffen tegen het nieuwe coronavirus. Dit kan een gevoel van schijnveiligheid geven. We zijn momenteel aan het onderzoeken of het hebben van antistoffen ook betekent dat je het virus niet meer kan krijgen en dat je hier niet meer ziek van kan worden. Mogelijk hebben mensen met milde klachten minder antistoffen, waardoor ze niet volledig beschermd zijn tegen het virus", Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op zijn website.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen