Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona: Limburg vijfde week op rij grootste brandhaard

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 16:49

Limburg is voor de vijfde week op rij de provincie met relatief de meeste coronabesmettingen.

Met 440,76 besmettingen per 100.000 inwoners verspreidde het virus zich in Limburg naar verhouding het snelst. De provincie Noord-Brabant volgt met 411,17 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Brandhaard
Als we op gemeenteniveau kijken, blijkt Beesel afgelopen week de grootste brandhaard te zijn met 726,84 besmettingen per 100.000 inwoners. Echt-Susteren (597,76), Stein (576,00) en Brunssum (539,24) volgen op gepaste afstand.

Limburgse cijfers
De afgelopen zeven dagen zijn er 4924 besmettingen nieuwe besmettingen in Limburg gemeld. Daardoor is het totaal opgelopen tot zeker 103.408 positieve tests. Verder zijn de voorbije 68 Limburgers opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn nu zeker 3375 Limburgers opgenomen (geweest) met coronagerelateerde klachten. Het aantal coronadoden is in onze provincie met 18 gestegen naar 1589.

Meivakantie
Door de meivakantie hebben minder mensen zich laten testen op het coronavirus. Daardoor valt het aantal nieuwe gevallen tijdens de afgelopen week iets lager uit dan de week ervoor. Maar dat geeft een vertekend beeld. Het percentage positieve tests stijgt namelijk juist.

Landelijke cijfers
Afgelopen week hebben 410.855 mensen een coronatest laten doen, meldt het RIVM. Dat is 16 procent minder dan de week ervoor. Vooral jongeren lieten zich minder testen. Van al die tests was 11,7 procent positief, tegen 10,6 procent in de week ervoor.

Besmettingen
Uiteindelijk werden 52.087 besmettingen vastgesteld. Dat is 6 procent minder dan de week ervoor, toen 55.097 mensen positief testten. Het is de vierde achtereenvolgende week dat het aantal nieuwe gevallen boven de 50.000 uitkomt.

In de afgelopen week zijn 1633 mensen nieuw opgenomen in een ziekenhuis, minder dan de 1774 in de week ervoor. Van hen belandden 377 op een intensive care en dat is vrijwel gelijk aan de voorgaande week. Ook het aantal sterfgevallen door corona bleef vrijwel gelijk, het daalde van 129 naar 128. Dat komt neer op gemiddeld ongeveer 18 gevallen per dag.

Reproductiegetal
Het zogenoemde reproductiegetal daalde tot onder de 1. Dat betekent dat de uitbraak langzaamaan zou kunnen doven. Het getal staat nu op 0,94. Dat wil zeggen dat een groep van 100 mensen gemiddeld 94 anderen besmet, die op hun beurt het coronavirus overdragen aan ongeveer 88 mensen.

Advies OMT
Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, vindt dat de coronamaatregelen pas zouden moeten worden versoepeld als het aantal ziekenhuis- en ic-opnames met 20 procent daalt. Dat zou neerkomen op ongeveer 1300 ziekenhuisopnames, van wie ongeveer 300 op een intensive care zouden belanden. Dat is gelijk aan het niveau van begin maart.

Thuis
De thuissituatie blijft de belangrijkste plek waar mensen het virus oplopen. Ongeveer 57 procent raakte afgelopen week zo besmet, vergelijkbaar met het percentage sinds 1 februari. Bezoek aan huis was afgelopen week een relatief grote "setting van besmetting".

Buitenland
Ruim 500 besmette personen zijn in de afgelopen twee weken in het buitenland geweest, en hebben daar dus misschien het virus opgelopen. De meesten waren in België of Duitsland, maar India was naar verhouding ook een belangrijke besmettingsbestemming. Meer dan twintig mensen waren daar op reis geweest, meer dan 4 procent van alle besmette buitenlandgangers, terwijl sinds februari 2 procent van de positief geteste reizigers in dat land is geweest. India kampt de laatste weken met een grote corona-uitbraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen