Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona: Limburg niet langer de zwaarst getroffen provincie

Geplaatst opdinsdag 16 februari 2021 - 16:11

Limburg is voor het eerst in weken niet de provincie met relatief de meeste coronabesmettingen.

Dat blijkt uit cijfers van het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Derde plek
De afgelopen vier weken werd onze provincie relatief gezien het zwaarst getroffen. Met 149,93 besmettingen per 100.000 inwoners staat Limburg deze week op de derde plek, achter Friesland (162,78 besmettingen per 100.000 inwoners) en Drenthe (151,72 besmettingen per 100.000 inwoners).

De gemeente Maasgouw werd afgelopen week relatief het zwaarst getroffen. Met 346,41 besmettingen per 100.000 inwoners blijft Maasgouw de gemeenten Landgraaf (301,68) en Kerkrade (247,03) voor.

Daling
In totaal zijn er afgelopen week 1675 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is lager dan vorige week. Toen werden 2170 nieuwe besmettingen gemeld. Het totaal aantal besmettingen in Limburg is opgelopen tot 68.102.

Ziekenhuisopnames en sterfte
De afgelopen week is het aantal Limburgers dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis met 15 gestegen naar 2647. Daarnaast zijn er 34 personen overleden aan de gevolgen van het virus. In de provincie heeft Covid-19 nu minstens 1381 mensen het leven gekost.

Winterweer
Minder mensen hebben zich vorige week laten testen op het coronavirus, mogelijk door het winterweer. Maar het percentage positieve tests neemt toe, en daardoor blijft het aantal nieuwe gevallen min of meer gelijk aan vorige week.

In de afgelopen zeven dagen zijn landelijk gezien 25.229 positieve tests geregistreerd, tegen 24.668 in de week ervoor. Dat cijfer kan vertekend zijn. Ruim een week geleden moesten de GGD'en alle teststraten sluiten vanwege het winterweer. Enkele tienduizenden testafspraken gingen niet door. In de dagen erna gingen de testlocaties weer open en konden deze mensen alsnog worden getest, maar hun uitslagen werden meegerekend in de afgelopen week. Het is niet bekend hoe het weekcijfer vorige week en nu zou zijn uitgevallen zonder de overlast van het winterweer.

Britse variant
Steeds meer mensen lopen de Britse variant op, meldt het RIVM. Bij twee op de drie besmettingen die nu worden vastgesteld, gaat het om de Britse mutatie van het virus. Het aantal nieuwe coronagevallen steeg in de regio's Groningen, Kennemerland en Gooi en Vechtstreek. In de rest van het land daalde het aantal positieve tests of bleef het gelijk.

Minder tests
Het aantal uitgevoerde coronatests daalde licht, van iets meer dan 195.000 naar iets meer dan 190.000. Afgelopen week was 11,5 procent van alle tests positief. Een week eerder werd het coronavirus vastgesteld bij 10,7 procent van alle geteste mensen.

R-getal
De snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt, neemt toe. Het zogeheten reproductiegetal voor de gehele uitbraak is gestegen van 0,91 naar 0,96. Dat cijfer verwijst wel naar de situatie eind januari. De periode erna is te kort geleden om de verspreidingssnelheid van het virus te berekenen. In feite zijn er twee uitbraken tegelijk aan de gang, zei het RIVM al eerder. De Britse variant verspreidt zich sneller dan oude varianten.

Het reproductiegetal van de Britse variant steeg van 1,13 naar 1,15, het cijfer voor het oude coronavirus ging omhoog van 0,8 naar 0,84. Het aantal sterfgevallen steeg. In de afgelopen week werd het overlijden van 423 coronapatiënten geregistreerd. De week ervoor ging het om 408 mensen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in die week zijn overleden, want sterfgevallen worden soms met wat vertraging geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 1120 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen (de week ervoor 1166), van wie 191 op een intensive care (de week ervoor 172).

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen