Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona in Italië: transportbedrijven blijven rijden

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2020 - 16:03

Limburgse trucks blijven blijven voorlopig gewoon naar Italië rijden. Ook nu het reisadvies voor Italië is aangescherpt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om niet naar het noorden van het land - de rode zone - te reizen. Voor de rest van het land wordt geadviseerd er alleen heen te gaan als het noodzakelijk is.

Transport vrijgesteld
Transportbedrijf Weltens-Holten in Hoensbroek heeft 15 vrachtwagens die momenteel op weg zijn naar Italië. "We hebben met onze klanten en de fabrieken contact gehad nadat zaterdag bekend werd dat delen van het land op slot gingen", zegt manager Jaco Roos van het internationaal transportbedrijf. "We kregen te horen dat transport is vrijgesteld en daarom rijden we gewoon."

Noodpakket
De meeste klanten van het bedrijf zijn in het noorden van Italië gevestigd, in en rond het gebied waar de meeste coronagevallen zijn vastgesteld. Daarom heeft het bedrijf voorzorgsmaatregelen genomen. "Alle chauffeurs hebben een pakket meegekregen met een goedgekeurd mondkapje, handgel en een instructiekaart”, verklaart Roos. "Daarop staat wat ze moeten doen en wat de symptomen van het coronavirus zijn."

Lees ook: Corona-angst op de werkvloer: ondernemers ongerust

Geen dwang
Desondanks zagen verschillende chauffeurs het niet zitten om naar Italië af te reizen. "We gaan niemand dwingen", verklaart het bedrijf. "Eén chauffeur heeft aangegeven dat hij zich niet veilig voelt. Dat begrijpen we en hij zit nu thuis. Andere chauffeurs geven we ritten naar bijvoorbeeld Duitsland."

Coronaverdacht
Dat verschillende chauffeurs zich niet veilig voelen, kan het bedrijf begrijpen. Vooral omdat een chauffeur van het bedrijf met coronaverschijnselen thuis zit in België. "Hij was twee weken geleden in het crisisgebied. Thuis in Neeroeteren voelde hij zich niet lekker en heeft hij de huisarts gebeld. Toen hij vertelde dat hij in Noord-Italië was geweest gingen alle seinen op rood", zegt Roos. “Ze hebben hem getest, maar we hebben zojuist gehoord dat hij geen corona heeft."

Handelspartner
Noord-Italië is een belangrijke handelspartner van Limburg. Vanuit onze provincie rijden wekelijks vrachtwagens met staal, chemische producten, machineonderdelen, papier en grondstoffen voor textiel en wasmiddel naar het zuiden. Vanuit Italië nemen ze onder andere natuursteen, wijn, meubels en lampen mee terug naar Nederland. Ook Wetron in Weert blijft vracht naar Italië vervoeren. "Maar wij vervoeren de vracht vooral per spoor", verklaart Sjors Roelofsen van het bedrijf. "Alles gaat op de trein in Düsseldorf en per spoor naar Milaan. Dus onze chauffeurs hoeven niet zelf naar Italië."

Lees ook: Bedrijven willen werktijdverkorting door coronavirus

Gesloten grenzen
Roelofsen merkt wel dat het transport per spoor sinds de virusuitbraak is toegenomen. Weltens-Holten blijft voorlopig over de weg rijden. "Maar we leven met de dag", verklaart Roos. Het bedrijf houdt vooral de situatie rond de grenzen in de gaten. Zo heeft Oostenrijk aangegeven de grenzen te willen sluiten voor verkeer uit Italië. "Wat als de grenzen worden gesloten? Dan hebben we een ander probleem. Dan gaan we kijken hoe we onze chauffeurs weer terug naar huis krijgen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen