Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona: Geen polonaise, geen feestjes thuis

Geplaatst opdinsdag 18 augustus 2020 - 19:39

Om het coronavirus in te dammen, mogen bij feestjes thuis niet meer dan zes gasten worden uitgenodigd.

Voor grotere feestjes of bijeenkomsten moeten mensen uitwijken naar zaaltjes of horeca, zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie waarin hij nieuwe maatregelen bekendmaakte.

Vertrouwen
De regering en het Outbreak Management Team maken zich zorgen over het groeiende aantal besmettingen in Nederland. Omdat uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat veel besmettingen gebeuren bij mensen thuis, stelt de overheid paal en perk aan zulke bijeenkomsten. "Het zijn vaak goede bekenden die op een verjaardag iemand een hand geven, omdat je elkaar vertrouwt", zei Rutte. "Maar dat vertrouwen is onterecht. Juist bij zulke feestjes zien we de besmettingen, omdat er ook geen plaats is om anderhalve meter afstand te houden." Dat beeld werd ook bevestigd door de Limburgse GGD's.

Lees ook: 122 nieuwe gevallen in Limburg, 5 naar ziekenhuis

Geen polonaise
In plaats daarvan moeten familiefeestjes wat Rutte betreft in een gehuurd zaaltje of in de horeca worden gevierd, omdat daar wel voldoende afstand kan worden gehouden. Ook is er dan een verhuurder of kastelein die toezicht houdt, als er wat te veel borrels worden gedronken. "Al moet dan ook iedereen op zijn eigen plaats blijven zitten. Polonaises mogen niet."

Contactonderzoek
Een ander probleem van grote bijeenkomsten, is de hoeveelheid werk die het de GGD's oplevert die bron- en contactonderzoek moeten doen. "Vijf of zes mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon zijn snel opgespoord, vijftig of zestig duurt veel langer", aldus gezondheidsminister Hugo de Jonge. "En in die tijd kunnen andere besmette mensen zelf ook weer naar andere feestjes gaan, en meer mensen besmetten."

Quarantaine
De regering onderzoekt op dit moment manieren om thuisquarantaine voor besmette personen te verplichten. Wettelijk kan dat al, maar de manier waarop dat vorm moet krijgen en hoe het gehandhaafd moet worden is nu nog onderwerp van gesprek. Aan de andere kant is er ook een versoepeling op het gebied van quarantaine: mensen die in contact zijn geweest met besmette personen hoeven zich nog maar tien dagen thuis af te zonderen, in plaats van twee weken.

Verder liet de premier weten dat het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, ook na 1 september van kracht blijft. "Er is nog geen ruimte voor versoepeling."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen