Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona: Geen polonaise, geen feestjes thuis

Geplaatst opdinsdag 18 augustus 2020 - 19:39

Om het coronavirus in te dammen, mogen bij feestjes thuis niet meer dan zes gasten worden uitgenodigd.

Voor grotere feestjes of bijeenkomsten moeten mensen uitwijken naar zaaltjes of horeca, zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie waarin hij nieuwe maatregelen bekendmaakte.

Vertrouwen
De regering en het Outbreak Management Team maken zich zorgen over het groeiende aantal besmettingen in Nederland. Omdat uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat veel besmettingen gebeuren bij mensen thuis, stelt de overheid paal en perk aan zulke bijeenkomsten. "Het zijn vaak goede bekenden die op een verjaardag iemand een hand geven, omdat je elkaar vertrouwt", zei Rutte. "Maar dat vertrouwen is onterecht. Juist bij zulke feestjes zien we de besmettingen, omdat er ook geen plaats is om anderhalve meter afstand te houden." Dat beeld werd ook bevestigd door de Limburgse GGD's.

Lees ook: 122 nieuwe gevallen in Limburg, 5 naar ziekenhuis

Geen polonaise
In plaats daarvan moeten familiefeestjes wat Rutte betreft in een gehuurd zaaltje of in de horeca worden gevierd, omdat daar wel voldoende afstand kan worden gehouden. Ook is er dan een verhuurder of kastelein die toezicht houdt, als er wat te veel borrels worden gedronken. "Al moet dan ook iedereen op zijn eigen plaats blijven zitten. Polonaises mogen niet."

Contactonderzoek
Een ander probleem van grote bijeenkomsten, is de hoeveelheid werk die het de GGD's oplevert die bron- en contactonderzoek moeten doen. "Vijf of zes mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon zijn snel opgespoord, vijftig of zestig duurt veel langer", aldus gezondheidsminister Hugo de Jonge. "En in die tijd kunnen andere besmette mensen zelf ook weer naar andere feestjes gaan, en meer mensen besmetten."

Quarantaine
De regering onderzoekt op dit moment manieren om thuisquarantaine voor besmette personen te verplichten. Wettelijk kan dat al, maar de manier waarop dat vorm moet krijgen en hoe het gehandhaafd moet worden is nu nog onderwerp van gesprek. Aan de andere kant is er ook een versoepeling op het gebied van quarantaine: mensen die in contact zijn geweest met besmette personen hoeven zich nog maar tien dagen thuis af te zonderen, in plaats van twee weken.

Verder liet de premier weten dat het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, ook na 1 september van kracht blijft. "Er is nog geen ruimte voor versoepeling."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen