Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona één jaar later: de mondkapjes van Mieke

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 6:00

Mieke van der Blom uit Stein stak direct de handen uit de mouwen toen ze hoorde over het grote tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg. De coronapandemie had Limburg net bereikt en vooral in de thuiszorg was de nood hoog.

Een jaar later wordt ze emotioneel als ze de beelden uit die periode terugziet.

Klokje rond
Aan het begin van de coronacrisis naait Mieke gemiddeld vijftig mondkapjes per dag. Van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds. De mondkapjes geeft ze vervolgens weg aan zorginstellingen die de mondmaskers op dat moment hard nodig hebben.

Lees ook: Mieke uit Stein naait elke dag 50 mondkapjes

Een jaar later
Een jaar later is de hobbykamer van Mieke een stuk leger. De stapels mondkapjes hebben weer plaats gemaakt voor haar jurken en de Steinse maakt het goed. Normaal gesproken was ze druk geweest met het naaien van carnavalskostuums voor verenigingen, maar dat zat er dit jaar niet in. "Het is tot september nog zo druk gebleven", blikt Mieke terug op het coronajaar. Toen kwamen de medische mondkapjes en was haar hulp daar niet meer nodig. "Vanaf dat moment nam het af naar zo'n tien stuks per dag, maar nu maak ik er eigenlijk geen meer", vertelt ze. "Maar als iemand ze nog nodig heeft, zegt-ie het maar. Ik maak ze nog altijd graag."

Rasoptimist
"Bij ons is het glas altijd halfvol", antwoordt Van der Blom op de vraag hoe haar eigen jaar is verlopen. Ze zegt het wel eens te missen om te kunnen shoppen, maar ziet vooral de mogelijkheden om er zelf het beste van te maken. Met de jongeren heeft ze daarentegen veel medelijden. "De jeugd is niet opgegroeid in een tijd dat er niks was, jongeren weten niet beter dan dat alles er al is. Mijn generatie zag juist alle terrasjes en cafeetjes verschijnen. Zij vallen nu in een zwart gat. Dat vind ik verschrikkelijk." Mieke valt er even stil van. "Snel zal het niet gebeuren", gaat ze verder. "Maar ik hoop dat het goed komt. Het komt ook goed."

Naaien met een missie
Een jaar geleden werd Mieke nog wakker met een plan. "Ik ga ook iets doen en ik zie wel hoe ver ik kom", vertelde ze het aan haar partner. Mieke ging mondkapjes naaien voor de zorg, die op dat moment met een groot tekort kampte. Naaien is haar grote hobby: "want daar word ik zo lekker rustig van."

Fijne dagbesteding
Vanaf dat moment ging het hard. Het initiatief van Mieke ging als een lopend vuurtje rond op sociale media en al snel naaide ze zo'n vijftig mondkapjes per dag. Van 's ochtends tot 's avonds zit ze achter haar naaimachine. Een fijne dagbesteding, omdat haar werk als secretaresse door de lockdown stil lag. Haar werk werd met open armen ontvangen. "Met tranen stonden ze aan de deur, zo blij waren ze met de mondkapjes", vertelt Van der Blom geëmotioneerd. "Ik kreeg zelfs vlaai, kaartjes en stukken stof."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen