Het inloopcentrum @ease voor jongeren met psychische problemen is door de groeiende vraag een online chatprogramma gestart. "Toen de beperkingen voor jongeren werden afgekondigd, kregen wij het heel erg druk", zo vertelt Sophie Leijdesdorff, coördinator van @ease, in het L1-programma AvondGasten.
De vestigingen van @ease in Heerlen, Maastricht en Amsterdam zijn op dit moment gesloten door de corona-maatregelen.
Toegenomen behoefte
Toch blijkt er juist in deze periode van beperkte sociale contacten veel behoefte aan een inloopplek. "Juist jongeren die angstig en eenzaam zijn, worden nu nog kwetsbaarder", zo vertelt Sophie Leijdersdorff, die promoveert op de mentale gezondheid van jeugd bij de Universiteit Maastricht. "Jongeren die thuis bijvoorbeeld te maken hebben met huiselijk geweld konden op de school of sportclub vluchten uit die omgeving. Die veilige plek valt nu weg, net als het sociale netwerk van vrienden waar ze op terug konden vallen. Dat merken wij".
Jongeren kunnen via @ease terecht bij lotgenoten, jongeren die vaak ook problemen hebben overwonnen. Juist door met leeftijdsgenoten te praten, is de drempel naar de hulpverlening lager. "Dat is belangijk, want drie kwart van de psychische stoornissen bij volwassenen ontstaat voor het 25ste levensjaar", aldus Leijdersdorff.
Brein
"Ik merk nu dat jongeren angstig zijn. Niet zo zeer om zelf het virus te krijgen, maar veel meer de onzekerheid over hoe hun leven eruit gaat zien. Die onzekerheid geeft angst, ze missen een perspectief. Dat komt ook door het brein, hun hersenen. Die zijn nog in ontwikkeling, dat is pas rond hun 25ste min of meer volgroeid.
Jongeren en volwassenen reageren daardoor anders op veranderingen. Een jongere heeft meer moeite met impulsregulatie, de rem is er nog niet helemaal. En het brein van jongeren is minder goed in staat om te plannen op langere termijn, ze zijn veel meer gericht op het hier en nu. Daarom is het zo knap van jongeren dat ze zich zo gedisciplineerd gedragen de laatste weken. Want dat kunnen we wel concluderen, jongeren blijven massaal thuis voor een risico dat hen zelf niet aangaat."
Lees ook: 'Pluim voor jongeren in deze tijd'
De vestigingen van @ease in Heerlen en Maastricht zijn tijdens de coronaperiode te bereiken via telefoon en chat op de nummers 043 - 205 81 06 en 06 – 82410040.