Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona-drukte bij psychische hulplijn jongeren

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2020 - 20:36

Het inloopcentrum @ease voor jongeren met psychische problemen is door de groeiende vraag een online chatprogramma gestart. "Toen de beperkingen voor jongeren werden afgekondigd, kregen wij het heel erg druk", zo vertelt Sophie Leijdesdorff, coördinator van @ease, in het L1-programma AvondGasten.

De vestigingen van @ease in Heerlen, Maastricht en Amsterdam zijn op dit moment gesloten door de corona-maatregelen.

Toegenomen behoefte
Toch blijkt er juist in deze periode van beperkte sociale contacten veel behoefte aan een inloopplek. "Juist jongeren die angstig en eenzaam zijn, worden nu nog kwetsbaarder", zo vertelt Sophie Leijdersdorff, die promoveert op de mentale gezondheid van jeugd bij de Universiteit Maastricht. "Jongeren die thuis bijvoorbeeld te maken hebben met huiselijk geweld konden op de school of sportclub vluchten uit die omgeving. Die veilige plek valt nu weg, net als het sociale netwerk van vrienden waar ze op terug konden vallen. Dat merken wij".

Jongeren kunnen via @ease terecht bij lotgenoten, jongeren die vaak ook problemen hebben overwonnen. Juist door met leeftijdsgenoten te praten, is de drempel naar de hulpverlening lager. "Dat is belangijk, want drie kwart van de psychische stoornissen bij volwassenen ontstaat voor het 25ste levensjaar", aldus Leijdersdorff.


Brein
"Ik merk nu dat jongeren angstig zijn. Niet zo zeer om zelf het virus te krijgen, maar veel meer de onzekerheid over hoe hun leven eruit gaat zien. Die onzekerheid geeft angst, ze missen een perspectief. Dat komt ook door het brein, hun hersenen. Die zijn nog in ontwikkeling, dat is pas rond hun 25ste min of meer volgroeid.

Jongeren en volwassenen reageren daardoor anders op veranderingen. Een jongere heeft meer moeite met impulsregulatie, de rem is er nog niet helemaal. En het brein van jongeren is minder goed in staat om te plannen op langere termijn, ze zijn veel meer gericht op het hier en nu. Daarom is het zo knap van jongeren dat ze zich zo gedisciplineerd gedragen de laatste weken. Want dat kunnen we wel concluderen, jongeren blijven massaal thuis voor een risico dat hen zelf niet aangaat."

Lees ook: 'Pluim voor jongeren in deze tijd'

De vestigingen van @ease in Heerlen en Maastricht zijn tijdens de coronaperiode te bereiken via telefoon en chat op de nummers 043 - 205 81 06 en 06 – 82410040.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen