Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona-angst op de werkvloer: ondernemers ongerust

Geplaatst opwoensdag 4 maart 2020 - 16:50

Een kwart van de ondernemers verwacht problemen te gaan ondervinden door het coronavirus.

"20 procent van de ondernemers verwacht zelfs zich te moeten beroepen op 'overmacht'. Dat betekent dat ze niet meer kunnen voldoen aan bijvoorbeeld de leveringsverplichtingen", vertelt directeur Huub Narinx van de Limburgse Werkgevers Vereniging.

216 ondernemers
Dit blijkt uit een enquête die deze week onder de leden van de Limburgse Werkgevers Vereniging is gedaan. 216 ondernemers hebben de enquête ingevuld.

Gevaar productie
"Vooral bedrijven die afhankelijk zijn van leveringen vanuit China vrezen dat de productie kan stilvallen. Op dit moment is het nog niet zover, maar als dit bijvoorbeeld nog veertien dagen zo blijft, kan de situatie nijpender worden", aldus Narinx.

Nieuwe klanten mislopen
Daarnaast wordt er volgens Narinx gevreesd dat in de toekomst bedrijven nieuwe klanten gaan mislopen bijvoorbeeld doordat afspraken niet doorgaan of omdat ze niet meer kunnen afreizen naar beurzen.

Productiviteit
"Ook geeft een aantal ondernemers aan dat de arbeidsproductiviteit daalt door de onrust die het virus veroorzaakt. Als er iemand hoest, kunnen de andere werknemers denken: 'die zou wel eens corona kunnen hebben'. Dit zorgt voor onrust waar de productiviteit naar beneden kan gaan", legt Narinx uit.

Thermometer
Bijna 70 procent van de bedrijven geeft aan maatregelen te hebben genomen. Zo laat 35 procent van deze groep mensen thuiswerken, 55 procent heeft extra zeepdispensers, mondkapjes of thermometers aangeschaft en 46 procent heeft buitenlandse trips gecanceld. Ook worden bij 46 procent van de bedrijven die maatregelen hebben getroffen, geen handen meer geschud.

Bedrijven zelf willen niet reageren over de eventuele problemen die ontstaan door het virus. "Ze willen geen paniekvoetbal spelen. Voor veel bedrijven is het 'business as usual'", sluit de LWV-directeur af.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen