Overslaan en naar de inhoud gaan

Corendon ziet toekomst vliegveld Beek zonnig tegemoet

Geplaatst opdinsdag 5 november 2019 - 17:32

De onzekerheid bij Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft vooralsnog geen gevolgen voor vluchten van Corendon. De aanbieder van vakantievluchten ziet de vraag nog altijd toenemen en heeft al plannen voor een derde vliegtuig vanaf het vliegveld in Beek.

CEO Steven van der Heijden van Corendon toont zich tevreden. “Wij hebben afgelopen jaren een heel succesvolle operatie opgezet op Maastricht Aachen Airport. Er is veel vraag, klanten zijn blij en wij ook. Dat willen we graag uitbouwen."

Perspectief
De onzekerheid rond het vliegveld zelf ziet hij dan ook niet zo. “Wij hebben net een zesjarige overeenkomst gesloten. De luchthaven is bovendien winstgevend.” Dat de exploitant vertrokken is, begrijpt Van der Heijden wel. Het perspectief waarmee hij ooit begon, met de mogelijkheid voor een verlengde baan en groei- en uitbreidingsmogelijkheden voor vrachtverkeer, is veranderd. “Voor onze exploitatie is dat niet zo belangrijk, maar voor de vrachtoperatie betekent het dat een hele categorie vliegtuigen daar niet meer kan landen of minder vracht meegenomen kan worden”, stelt Van der Heijden.

Lees ook: Exploitant vliegveld Beek gooit handdoek in de ring

Aderlating
Voor passagiers uit Zuid-Limburg en uit België ziet de CEO nog steeds heel veel voordelen voor MAA. Van der Heijden: “Het zou een enorme aderlating zijn als die luchthaven niet meer gebruikt kan worden voor vakantievluchten. We zijn twee jaar geleden begonnen. Toen vonden we het nog een risico om daar een vliegtuig neer te zetten. Nu denken we al om van een tweede naar een derde toestel te gaan."

Belangrijker dan Schiphol
"Het is volstrekt duidelijk voor ons dat de luchthaven een zeer belangrijke behoefte voorziet in de vraag naar vakantievluchten", vervolgt Van der Heijden. "Ik heb bij de eerste vlucht gekscherend opgemerkt dat het me niet zou verbazen als MAA op termijn voor ons belangrijker zou zijn dan Schiphol. Inmiddels zit dat moment er in de komende jaren wel aan te komen. Zo groot is Maastricht dus als onderdeel van onze totale operatie.”

Maastricht Aachen Airport Vliegveld Beek
Het vliegveld in Beek
Foto: Jean-Pierre Geusens

Thomas Cook
Vooral voor het Belgische achterland is Maastricht een steeds belangrijkere uitvalsbasis. Het faillissement van Thomas Cook speelt daarin mee. Dat had in Nederland gevolgen, maar in België was dit een nog grotere speler. Voor Corendon betekent het wegvallen van deze concurrent dan ook een flinke groeimogelijkheid. “Vooral voor het oosten van België is Maastricht een goed alternatief. Met de huidige groeicijfers verwacht ik dan ook dat derde toestel vanaf 2021 realiteit zal worden.”

Goede basis
Volgens Corendon ligt er een goede basis voor de toekomst van de luchthaven. “Er is een verschil tussen een exploitant die geld wil overhouden en het overeind houden van regionale luchthaven als deel van de infrastructuur. De provincie kan nu de luchthaven exploiteren zonder er geld op toe hoeven te leggen. Er hoeft niet veel te veranderen: de luchthaven ligt er uitstekend bij, faciliteiten zijn prima en onze klanten zijn uitermate tevreden. Er zal berust moeten in het feit dat er minder perspectief is voor vrachtvluchten, maar dat zal voor de provincie én voor omwonenden niet als een probleem worden ervaren.”

Lees ook: GroenLinks wil enquête provinciale politiek naar MAA

Liever verkiezingen dan referendum
Partijen als GroenLinks en D66 in het Limburgs Parlement hebben overname van MAA al aangegrepen om op te roepen tot enquête of referendum over de wenselijkheid van de luchthaven. Dat laatste lijkt Van der Heijden niet heel relevant. “Mensen in Mook zitten zo ongeveer dichterbij Schiphol dan bij Maastricht. Die luchthaven is niet heel relevant voor alle Limburgers maar vooral voor Limburgers die er gebruik van zouden kunnen maken. Dus als je al referendum houdt, doe dat dan in die regio. Niet noordelijker dan Roermond."

Politieke keuze
De CEO stelt dat de uitslag voorspelbaar is. "De mensen die er gebruik van maken zullen vóór zijn en die er geen gebruik van maken niet. Dat is redelijk makkelijk te peilen. Daar heb je geen referendum voor nodig. Het hebben van een vliegveld is een politieke keuze. Het is aan de provincie en het volk - maar dan liever via verkiezingen - om te bepalen of die luchthaven blijft."

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen