Overslaan en naar de inhoud gaan

Coopmans en Anema na rel weer gezamenlijk op schaatsbaan

Geplaatst opvrijdag 28 januari 2022 - 11:33

Schaatscoaches Jan Coopmans uit Baarlo en Jillert Anema lijken hun ruzie op de Olympische Spelen in Peking te hebben bijgelegd.

Schaatsbondscoach Coopmans en Anema, trainer van Team Zaanlander, verschenen vrijdag gezamenlijk op de baan in de National Speed Skating Oval in Peking en spraken op het middenterrein enige tijd met elkaar. De Nederlandse schaatsers werkten in de middag hun eerste training af op de olympische baan.

Ireen Wüst
Kort voor vertrek naar de Spelen verscheen de nieuwste aflevering van een videoserie over Team Zaanlander online. Daarin werd door coaches en schaatsers van dat team slecht en lacherig gesproken over Coopmans en ook over Ireen Wüst. Coopmans kwam begin december bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City hard ten val. Dat moment zit ook in de serie. "Ik wist niet wat ik zag", zei Coopmans tegen De Telegraaf. "Het leek een soort leedvermaak over mijn valpartij. Dat soort dingen kunnen echt niet, hè."

Lees ook: Schaatscoach Coopmans uitgeschakeld door harde val

Teambelangen
Coopmans was niet alleen boos over opmerkingen die over hem gaan, maar vooral ook over wat er werd gezegd over Wüst en haar deelname aan de achtervolgingsploeg (met Schouten en Antoinette de Jong). Wüst zou in Salt Lake City niet hebben gehandeld in het teambelang en haar ploeggenoten niet op de juiste momenten in de rug hebben geduwd. Aan het einde van de aflevering wordt Schouten gevraagd of ze denkt dat het goed komt met de ploegenachtervolging. "Dat ligt eraan wie de bondscoach selecteert", zei ze daarop, waarmee ze lijkt te zeggen dat Wüst niet in het team moet.

Coopmans reageerde boos en wilde zo snel mogelijk om de tafel met Anema om een en ander uit te spreken. Dat gebeurde donderdagavond in het olympisch dorp.

Verklaring
Sportkoepel NOC*NSF stuurde een verklaring uit, waarin Anema en zijn assistent Arjan Samplonius hun excuses aanboden. Maurits Hendriks, vertrekkend technisch directeur van NOC*NSF, en technisch directeur Remy de Wit van schaatsbond KNSB namen ook deel aan de gesprekken. "Het was ons duidelijk geworden dat de uitspraken in een documentaire van een van de schaatsploegen tot onvrede binnen bijna de gehele schaatsploeg hadden geleid. Dat is natuurlijk niet hoe je hier wil beginnen", zei Hendriks.

Coopmans zei in een verklaring zich na de gesprekken weer te willen richten op de sportieve prestaties: “Ik heb mijn hart gelucht, iedereen weet intussen wat ik van deze uitspraken vind. Klaar. Vanaf nu zijn alle ogen gericht op datgene waarvoor we hier in Peking zijn: keihard schaatsen en samen zo veel mogelijk medailles winnen.”

Chef de mission
Hendriks is tevens waarnemend chef de mission van TeamNL. Carl Verheijen arriveert namelijk komende weekeinde pas in China. Hij testte twee weken geleden positief op het coronavirus.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen