Overslaan en naar de inhoud gaan

Cooky Voorn volgt Frank de Boer op de voet

Geplaatst opzondag 13 juni 2021 - 16:38

Nu is hij trainer van RKSV Bekkerveld in Heerlen, maar Cooky Voorn was tijdens het WK2010 één van de assistenten van bondscoach Bert van Marwijk. Net als de huidige bondscoach Frank de Boer. De twee assistenten, beiden geboren Noord-Hollanders, konden destijds in Zuid-Afrika goed met elkaar opschieten.

Voor de in Heerlen woonachtige geboren Uithoornaar een extra reden om Oranje tijdens het EK nauwlettend te volgen.

Meer ontspannen als assistent
Het is niet zo moeilijk om het WK2010 terug te toveren op het netvlies voor Cooky Voorn. In tegenstelling tot het teleurstellende EK van 2012, wat Voorn ook als assistent van Bert van Marwijk meemaakte, was de finale van het WK het hoogtepunt uit zijn trainersloopbaan. Voorn weet nog goed wat voor rol Frank de Boer speelde als assistent bij het Nederlands elftal destijds: "De aanvulling die Frank in 2010 had als assistent-trainer was formidabel. Zijn ervaring bij Ajax en Barcelona in de Champions League was goud waard voor de spelers. De Boer was toen ook heel ontspannen in het contact met iedereen. Als de jongens op bed lagen dronk hij gezellig met de staf een wijntje mee. Nu hij als bondscoach eindverantwoordelijk is voor de resultaten van Oranje, maakt Frank op mij een gespannen indruk. Dat snap ik wel, maar het is tegelijk jammer."

Slimmer communiceren
Cooky Voorn had verwacht dat Frank de Boer vanuit z'n ervaring als trainer en speler, na bijvoorbeeld de landstitels als coach van Ajax, die ontspannen manier van omgaan met spelers zou kunnen vasthouden. Maar helaas moet Voorn constateren dat dit de opvolger van Koeman niet lukt: "Hoe Frank het keepersvraagstuk rondom Jasper Cillissen heeft opgelost, dat had ik niet verwacht. Lang wachten met duidelijk zijn heeft in dit geval onnodig voor een hoop ruis gezorgd. Zo kweek je meer onrust dan rust voordat je aan een toernooi gaat beginnen. Ik mis hierin de slimme communicatie die ik in 2010 van hem gewend was. Dat zal wel komen door de spanning die het bondscoachschap met zich meebrengt. Waardoor je als mens ook wat verandert."

Meer lef met 4-3-3
Er hoeft voor Cooky Voorn geen vliegtuig over te vliegen met de banner 'Frank. gewoon 4-3-3!' De 72-jarige oefenmeester die komend seizoen met veel enthousiasme alweer zijn achtste seizoen ingaat bij amateurclub Bekkerveld had daarvoor al dezelfde mening over het spelsysteem: "Ik ben niet zo kapot van dat 5-3-2 systeem. Ik zou meer aanvallend willen spelen in een 4-3-3 patroon. Zo speelden wij in 2010 in Zuid-Afrika en dat is ook de spelopvatting waaraan de Nederlandse spelers gewend zijn. Met 4-3-3 toon je meer lef, vind ik.

Cooky Voorn en Bert van Marwijk
Cooky Voorn en Bert van Marwijk in 2011
Foto: Orange Pictures

Niet optimistisch
Cooky Voorn kijkt met gemengde gevoelens vooruit naar de verrichtingen van oranje op het huidige EK. "Ik ben niet zo optimistisch. Heb weinig vertrouwen in een goed resultaat van Oranje. Maar vraag me niet waar dat gevoel vandaan komt. Het is meer een soort intuïtie. Natuurlijk is er veel mogelijk als er in de eerste wedstrijd tegen Oekraïne een goed resultaat gehaald wordt. Dan is de kans aanwezig dat het vanzelf gaat lopen. Misschien dat dan bij De Boer de voor mij vertrouwde ontspannenheid van 2010 weer naar boven komt. Ik ben wel benieuwd hoe Frank straks, hoewel ik het niet hoop voor hem, omgaat met tegenslag als de poulewedstrijden tegenvallen. Hoewel in deze poule met Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië moet je, ook al verlies je de eerste wedstrijd, gewoon doorgaan in het toernooi." Oekraïne ziet Cooky Voorn toch wel als een lastige tegenstander. vandaar dat hij voorspelt dat de eerste wedstrijd van oranje op het EK zal eindigen in 1-1. Het Nederlands elftal behoort deze editie van het Europees kampioenschap volgens de oud speler van MVV niet tot de favorieten. "Frankrijk en België geef ik de beste kans, maar Duitsland, Portugal en Italië moeten we ook niet onderschatten. Het kan raar gaan in het voetballen. Kijk maar hoe Charisteas in 2004 Griekenland onverwachts naar de titel kopte. En je moet ook geluk hebben. Dat wij bij rust in de halve finale van het WK in 2010 niet met 3-0 achter stonden tegen Brazilië was ook een wonder."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen