Overslaan en naar de inhoud gaan

'Constructief gesprek' tussen Defensie en Weerter veteraan

Geplaatst opmaandag 28 december 2020 - 13:54

Defensie heeft een 'constructief gesprek' gevoerd met veteraan Servie Hölzken uit Weert.

De veteraan zei vorige week woensdag in Trouw dat hij meerdere burgers had beschoten in Afghanistan, terwijl dat niet nodig was.

Openbaar Ministerie
Naar aanleiding van de publicatie in Trouw heeft iemand van Defensie afgelopen donderdag met de veteraan gesproken. "Het gesprek is in goede sfeer verlopen en was constructief van aard", zegt een woordvoerder daarover. "Verder kan Defensie er niet inhoudelijk op ingaan. De uitkomst wordt gedeeld met het Openbaar Ministerie."

Uruzgan
Hölzken zei vorige week in Trouw dat hij in 2007 tijdens een missie in de Afghaanse provincie Uruzgan op bevel op meerdere burgers heeft geschoten. Terwijl de Nederlandse militairen de opdracht hadden gekregen van de regering enkel geweld te gebruiken uit zelfverdediging of als de missie in gevaar kwam. Ze mochten ook alleen schieten op personen die als vijandig waren geïdentificeerd.

Lees ook: Weerter Veteraan: 'Burgers beschoten in Afghanistan'

'Ernstig en zorgwekkend'
Hölzken zei in Trouw: "Het is niet te rechtvaardigen dat wat wij die avond deden." De Weertenaar kreeg bij terugkomst in Nederland last van PTSS (post traumatisch stress syndroom). Defensie zei vorige week tegen L1 het verhaal "ernstig en tegelijkertijd zorgwekkend te noemen". Hölzken had het verhaal namelijk dertien jaar voor zich gehouden.

Defensie heeft na de publicatie melding gemaakt bij het Openbaar Ministerie. Zij onderzoeken de zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen