Overslaan en naar de inhoud gaan

'Constructief gesprek' tussen Defensie en Weerter veteraan

Geplaatst opmaandag 28 december 2020 - 13:54

Defensie heeft een 'constructief gesprek' gevoerd met veteraan Servie Hölzken uit Weert.

De veteraan zei vorige week woensdag in Trouw dat hij meerdere burgers had beschoten in Afghanistan, terwijl dat niet nodig was.

Openbaar Ministerie
Naar aanleiding van de publicatie in Trouw heeft iemand van Defensie afgelopen donderdag met de veteraan gesproken. "Het gesprek is in goede sfeer verlopen en was constructief van aard", zegt een woordvoerder daarover. "Verder kan Defensie er niet inhoudelijk op ingaan. De uitkomst wordt gedeeld met het Openbaar Ministerie."

Uruzgan
Hölzken zei vorige week in Trouw dat hij in 2007 tijdens een missie in de Afghaanse provincie Uruzgan op bevel op meerdere burgers heeft geschoten. Terwijl de Nederlandse militairen de opdracht hadden gekregen van de regering enkel geweld te gebruiken uit zelfverdediging of als de missie in gevaar kwam. Ze mochten ook alleen schieten op personen die als vijandig waren geïdentificeerd.

Lees ook: Weerter Veteraan: 'Burgers beschoten in Afghanistan'

'Ernstig en zorgwekkend'
Hölzken zei in Trouw: "Het is niet te rechtvaardigen dat wat wij die avond deden." De Weertenaar kreeg bij terugkomst in Nederland last van PTSS (post traumatisch stress syndroom). Defensie zei vorige week tegen L1 het verhaal "ernstig en tegelijkertijd zorgwekkend te noemen". Hölzken had het verhaal namelijk dertien jaar voor zich gehouden.

Defensie heeft na de publicatie melding gemaakt bij het Openbaar Ministerie. Zij onderzoeken de zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen