Overslaan en naar de inhoud gaan

Consternatie over SP-motie functioneren Remkes

Geplaatst opvrijdag 12 november 2021 - 21:46

De SP in het Limburgs Parlement is in felle aanvaring gekomen met de meeste andere partijen over een motie die ging over het functioneren van waarnemend gouverneur Johan Remkes.

In de motie had de partij gesteld dat Remkes zijn functie en taken serieuzer moet nemen en het waarnemerschap niet langer als een nevenfunctie van zijn landelijke taak als informateur van een nieuw kabinet moet behandelen.

Nevenfunctie
"Ik zie dat het knelt in het Limburgs Parlement, de provinciale organisatie en de samenleving", zegt SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. "Zijn nevenfunctie vraagt zoveel tijd dat het functioneren als gouverneur in het gedrang komt."

Andere mening
Maar daar dachten heel wat partijen anders over. D66-fractievoorzitter Marlou Jenneskens stelde dat een meerderheid het hier absoluut niet mee eens is. "Dit is geen gedeeld of breed gedragen sentiment in deze zaal of in de samenleving", zo verklaarde zij. "De opstelling van de SP stoort mij ontzettend."

De PvdA sprak van een afkeurenswaardige motie die niet gestoeld is op enige realiteit. "We verwerpen ze grondig en hopen op reflectie bij de indiener", zo fractievoorzitter Kuntzelaers. Het CDA betoogde er bang voor te zijn dat er wat spiegels in de statenzaal moeten worden gehangen waar de SP dan in kan kijken. Fractievoorzitter Mariska Werry vond de motie bol staan van suggestieve teksten en aannames.

GroenLinks noemde de motie in strijd met de zo gewenste nieuwe bestuurscultuur en geen recht doen aan wat Remkes voor Limburg en de Limburgers heeft gedaan.

Zware opgave
De PVV verklaarde meer verwacht te hebben van Remkes bij zijn aantreden als gouverneur. De combinatie met landelijk informateur noemde fractievoorzitter René Claassen een hele zware opgave. Ook de manier waarop Remkes zaken afhandelt, noemde hij niet altijd even prettig. Toch steunde de PVV de motie niet omdat de partij het te ver vond gaan om te stellen dat Remkes zijn functie en taken serieuzer moet nemen. Ook SVL die net als de SP heel felle kritiek had op Remkes, stemde om die reden tegen.

De motie van de SP werd uiteindelijk met 38 tegen 5 stemmen verworpen. Alleen Forum voor Democratie was nog voor.

Evenwicht
Remkes zelf had in het debat verklaard dat er in het leven verzoeken zijn die je niet weigert. Dat gold zowel voor de vraag om waarnemend gouverneur te worden als voor zijn informateurschap. Wat eventuele tijdsproblemen betreft met beide functies, verklaarde hij die zo goed mogelijk met elkaar in evenwicht te brengen.

"Zo ben ik bij alle wekelijkse vergaderingen van het provinciebestuur en zeg ik op een vrijdag als vandaag tegen Den Haag dat ik er even niet ben. Bovendien vervul ik mijn rol volop bij benoemingen van burgemeesters", zo zegt Remkes. Hij stelde verder niet door statenleden aangesproken te willen worden op afspraken die hij met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft gemaakt.

Volgens hem heeft hij volop aandacht gegeven aan de opdracht die hij in april had meegekregen, zoals de vorming van een nieuw provinciebestuur en verbetering van de bestuurscultuur.

Laatste vergadering
Het was voor Remkes overigens de laatste vergadering van het Limburgs Parlement. Want op 1 december stopt hij als waarnemer. Dan wordt Emile Roemer in een extra vergadering geĂ¯nstalleerd als nieuwe gouverneur. Ook wordt dan officieel afscheid genomen van Remkes. Roemer is de eerste commissaris van de koning van SP-huize.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen