Overslaan en naar de inhoud gaan

Consortium wil drie jaar langer zand en grind winnen

Geplaatst opvrijdag 17 augustus 2018 - 12:15

De einddatum van het project Grensmaas schuift op naar 31 december 2027, drie jaar later dan gepland. Dat verzoek heeft het Consortium Grensmaas ingediend bij de provincie.

Door de gevolgen van de economische crisis is de vraag naar zand en grind uit de Maas flink gestagneerd, waardoor er een enorme achterstand in de productie is opgelopen.

Lees ook: Tien miljoen extra gepompt in project Grensmaas

Trierveld en Koeweide
Door deze vertraging worden twee grote projecten nu later uitgevoerd dan gepland: Trierveld en Koeweide in de buurt van de woonkern Schipperskerk. Donderdag en vrijdag zijn omwonenden geïnformeerd. Ook de provincie, de gemeente Sittard-Geleen en Rijkswaterstaat zijn op de hoogte gebracht.

Achterstand
In totaal moet er er 54 miljoen ton zand en grind uit de Maas worden gehaald om de omwonenden te beschermen tegen overstromingen. Eind 2017 werden die veiligheidsdoelstellingen gehaald. Nu blijkt dat het Consortium door de economische crisis een achterstand in de productie heeft opgelopen van zeven miljoen ton grind.

Tegenvaller
Volgens Peet Adams, woordvoerder van het consortium, komt het herstel van de economie te laat: ”Er liggen heel veel bouwprojecten op de tekentafel, maar het zijn vaak nog papieren plannen, die nu nog niet zijn uitgevoerd door een gebrek aan personeel of nieuwe strengere eisen van de overheid.”

Financiële gevolgen
Mocht het Consortium gedwongen worden om het project toch uiterlijk in 2024 af te ronden, dan zijn de financiële gevolgen groot. Woordvoerder Adams: “Het rendement verdwijnt dan volledig. Dat wordt dan minder dan nul. Ons bedrijf zal dan zeker in zwaar weer geraken, maar failliet gaan we niet.”

Reactie provincie
Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het verzoek van het consortium een goede kans maakt om gehonoreerd te worden. Het provinciebestuur is bereid het consortium wat respijt te geven, ook omdat ze de afgelopen jaren krediet heeft opgebouwd. Ook bij omwonenden. De woordvoerder zegt wel dat pas begin september een formeel besluit wordt genomen "Maar dit verzoek komt voor ons niet als een verrassing, we zijn er ook al over gepolst", zo stelt hij. "Bovendien hebben we begrepen dat de omwonenden op de hoogte zijn gesteld en positief hebben gereageerd."

Gevolgen burgers gering
Voor de overheid en burgers zijn de gevolgen gering. De kosten van de Maasbeveiliging worden betaald met de winning van zand en grind. En de kans op overstromingen is inmiddels flink gehaald.

Door de verdieping en verbreding van de rivier kunnen dorpen als Itteren en Borgharen al meer dan een meter water extra opvangen in de Maas voordat de inwoners natte voeten krijgen.

Luister ook: Consortium Grensmaas wil 3 jaar extra zand en grind winnen

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen