Overslaan en naar de inhoud gaan

Consortium wil drie jaar langer zand en grind winnen

Geplaatst opvrijdag 17 augustus 2018 - 12:15

De einddatum van het project Grensmaas schuift op naar 31 december 2027, drie jaar later dan gepland. Dat verzoek heeft het Consortium Grensmaas ingediend bij de provincie.

Door de gevolgen van de economische crisis is de vraag naar zand en grind uit de Maas flink gestagneerd, waardoor er een enorme achterstand in de productie is opgelopen.

Lees ook: Tien miljoen extra gepompt in project Grensmaas

Trierveld en Koeweide
Door deze vertraging worden twee grote projecten nu later uitgevoerd dan gepland: Trierveld en Koeweide in de buurt van de woonkern Schipperskerk. Donderdag en vrijdag zijn omwonenden geïnformeerd. Ook de provincie, de gemeente Sittard-Geleen en Rijkswaterstaat zijn op de hoogte gebracht.

Achterstand
In totaal moet er er 54 miljoen ton zand en grind uit de Maas worden gehaald om de omwonenden te beschermen tegen overstromingen. Eind 2017 werden die veiligheidsdoelstellingen gehaald. Nu blijkt dat het Consortium door de economische crisis een achterstand in de productie heeft opgelopen van zeven miljoen ton grind.

Tegenvaller
Volgens Peet Adams, woordvoerder van het consortium, komt het herstel van de economie te laat: ”Er liggen heel veel bouwprojecten op de tekentafel, maar het zijn vaak nog papieren plannen, die nu nog niet zijn uitgevoerd door een gebrek aan personeel of nieuwe strengere eisen van de overheid.”

Financiële gevolgen
Mocht het Consortium gedwongen worden om het project toch uiterlijk in 2024 af te ronden, dan zijn de financiële gevolgen groot. Woordvoerder Adams: “Het rendement verdwijnt dan volledig. Dat wordt dan minder dan nul. Ons bedrijf zal dan zeker in zwaar weer geraken, maar failliet gaan we niet.”

Reactie provincie
Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het verzoek van het consortium een goede kans maakt om gehonoreerd te worden. Het provinciebestuur is bereid het consortium wat respijt te geven, ook omdat ze de afgelopen jaren krediet heeft opgebouwd. Ook bij omwonenden. De woordvoerder zegt wel dat pas begin september een formeel besluit wordt genomen "Maar dit verzoek komt voor ons niet als een verrassing, we zijn er ook al over gepolst", zo stelt hij. "Bovendien hebben we begrepen dat de omwonenden op de hoogte zijn gesteld en positief hebben gereageerd."

Gevolgen burgers gering
Voor de overheid en burgers zijn de gevolgen gering. De kosten van de Maasbeveiliging worden betaald met de winning van zand en grind. En de kans op overstromingen is inmiddels flink gehaald.

Door de verdieping en verbreding van de rivier kunnen dorpen als Itteren en Borgharen al meer dan een meter water extra opvangen in de Maas voordat de inwoners natte voeten krijgen.

Luister ook: Consortium Grensmaas wil 3 jaar extra zand en grind winnen

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen