Overslaan en naar de inhoud gaan

Confrontatie tussen familie en politie na schoen-incident

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 18:15

Familieleden van de Syrische vrouw die werd omgebracht door Osama I. (38), zijn dinsdag de confrontatie aangegaan met de politie voor de rechtbank in Maastricht.

Dat vertelt advocaat Selçuk Ikiz, die onder anderen een dochter van de doodgestoken Nabila bijstaat, in gesprek met L1. De familie was woedend na een incident in de rechtbank.

Lees ook: Maastrichtse moordzaak stilgelegd na gooien van schoen

Schoen gegooid
Osama stak op 14 december 2017 twee mensen dood in Maastricht. Nabestaanden deden dinsdag, tijdens de tweede zittingsdag van het inhoudelijke proces, hun emotionele verhaal. Toen Osama daar wat droogjes op reageerde, ontstond er grote consternatie. De dochter van Nabila gooide een schoen naar de verdachte, maar raakte zijn tolk.

Politie en knuppels
De vrouw werd door de politie uit de zaal verwijderd. Buiten verzamelden zich woedende familieleden. "Ik heb geprobeerd de familie te bedaren", zegt Ikiz. "De emoties liepen ontzettend hoog op. Op een gegeven moment wilde de politie ingrijpen en kwamen de knuppels tevoorschijn. Op dat moment heb ik geprobeerd mijn cliënte, maar ook die anderen weg te halen. Anders was het geëscaleerd, ja."

Psychische klachten
De woede van de familie zit voor een groot deel in de houding van Osama, die claimt psychische klachten te hebben en zich daardoor niets meer kan herinneren van cruciale zaken in het proces. Nabestaanden en hun advocaten geloven helemaal niets van zijn verhaal. Ook de rechter plaatste wat kanttekeningen bij de gaten in het geheugen van de Syrische moordverdachte.

Levenslang cel
Advocaat Ikiz stelt dat de familie niet kan leven met het idee van een tbs-maatregel. Deskundigen adviseren juist tbs, omdat Osama volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Tijdens de fatale steekpartijen zou hij een ernstige psychose hebben gehad. "Mijn cliënte geeft aan dat Osama een levenslange gevangenisstraf verdient. Hij is niet gestoord."

Lees ook: Slachtoffers geloven 'zieke' moordverdachte Osama niet

Zaal ontruimen
Woensdag is de laatste dag van het proces. Dan zal de officier van justitie ook zijn strafeis delen. De rechter laat de familie van Nabila gewoon toe, maar waarschuwde na de ongeregeldheden wel dat hij de zaal bij het minste of geringste laat ontruimen.

Op 12 maart doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen