Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Confrontatie tussen familie en politie na schoen-incident

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 18:15

Familieleden van de Syrische vrouw die werd omgebracht door Osama I. (38), zijn dinsdag de confrontatie aangegaan met de politie voor de rechtbank in Maastricht.

Dat vertelt advocaat Selçuk Ikiz, die onder anderen een dochter van de doodgestoken Nabila bijstaat, in gesprek met L1. De familie was woedend na een incident in de rechtbank.

Lees ook: Maastrichtse moordzaak stilgelegd na gooien van schoen

Schoen gegooid
Osama stak op 14 december 2017 twee mensen dood in Maastricht. Nabestaanden deden dinsdag, tijdens de tweede zittingsdag van het inhoudelijke proces, hun emotionele verhaal. Toen Osama daar wat droogjes op reageerde, ontstond er grote consternatie. De dochter van Nabila gooide een schoen naar de verdachte, maar raakte zijn tolk.

Politie en knuppels
De vrouw werd door de politie uit de zaal verwijderd. Buiten verzamelden zich woedende familieleden. "Ik heb geprobeerd de familie te bedaren", zegt Ikiz. "De emoties liepen ontzettend hoog op. Op een gegeven moment wilde de politie ingrijpen en kwamen de knuppels tevoorschijn. Op dat moment heb ik geprobeerd mijn cliënte, maar ook die anderen weg te halen. Anders was het geëscaleerd, ja."

Psychische klachten
De woede van de familie zit voor een groot deel in de houding van Osama, die claimt psychische klachten te hebben en zich daardoor niets meer kan herinneren van cruciale zaken in het proces. Nabestaanden en hun advocaten geloven helemaal niets van zijn verhaal. Ook de rechter plaatste wat kanttekeningen bij de gaten in het geheugen van de Syrische moordverdachte.

Levenslang cel
Advocaat Ikiz stelt dat de familie niet kan leven met het idee van een tbs-maatregel. Deskundigen adviseren juist tbs, omdat Osama volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Tijdens de fatale steekpartijen zou hij een ernstige psychose hebben gehad. "Mijn cliënte geeft aan dat Osama een levenslange gevangenisstraf verdient. Hij is niet gestoord."

Lees ook: Slachtoffers geloven 'zieke' moordverdachte Osama niet

Zaal ontruimen
Woensdag is de laatste dag van het proces. Dan zal de officier van justitie ook zijn strafeis delen. De rechter laat de familie van Nabila gewoon toe, maar waarschuwde na de ongeregeldheden wel dat hij de zaal bij het minste of geringste laat ontruimen.

Op 12 maart doet de rechter uitspraak.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen