Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Confrontatie tussen familie en politie na schoen-incident

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 18:15

Familieleden van de Syrische vrouw die werd omgebracht door Osama I. (38), zijn dinsdag de confrontatie aangegaan met de politie voor de rechtbank in Maastricht.

Dat vertelt advocaat Selçuk Ikiz, die onder anderen een dochter van de doodgestoken Nabila bijstaat, in gesprek met L1. De familie was woedend na een incident in de rechtbank.

Lees ook: Maastrichtse moordzaak stilgelegd na gooien van schoen

Schoen gegooid
Osama stak op 14 december 2017 twee mensen dood in Maastricht. Nabestaanden deden dinsdag, tijdens de tweede zittingsdag van het inhoudelijke proces, hun emotionele verhaal. Toen Osama daar wat droogjes op reageerde, ontstond er grote consternatie. De dochter van Nabila gooide een schoen naar de verdachte, maar raakte zijn tolk.

Politie en knuppels
De vrouw werd door de politie uit de zaal verwijderd. Buiten verzamelden zich woedende familieleden. "Ik heb geprobeerd de familie te bedaren", zegt Ikiz. "De emoties liepen ontzettend hoog op. Op een gegeven moment wilde de politie ingrijpen en kwamen de knuppels tevoorschijn. Op dat moment heb ik geprobeerd mijn cliënte, maar ook die anderen weg te halen. Anders was het geëscaleerd, ja."

Psychische klachten
De woede van de familie zit voor een groot deel in de houding van Osama, die claimt psychische klachten te hebben en zich daardoor niets meer kan herinneren van cruciale zaken in het proces. Nabestaanden en hun advocaten geloven helemaal niets van zijn verhaal. Ook de rechter plaatste wat kanttekeningen bij de gaten in het geheugen van de Syrische moordverdachte.

Levenslang cel
Advocaat Ikiz stelt dat de familie niet kan leven met het idee van een tbs-maatregel. Deskundigen adviseren juist tbs, omdat Osama volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Tijdens de fatale steekpartijen zou hij een ernstige psychose hebben gehad. "Mijn cliënte geeft aan dat Osama een levenslange gevangenisstraf verdient. Hij is niet gestoord."

Lees ook: Slachtoffers geloven 'zieke' moordverdachte Osama niet

Zaal ontruimen
Woensdag is de laatste dag van het proces. Dan zal de officier van justitie ook zijn strafeis delen. De rechter laat de familie van Nabila gewoon toe, maar waarschuwde na de ongeregeldheden wel dat hij de zaal bij het minste of geringste laat ontruimen.

Op 12 maart doet de rechter uitspraak.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures

Meest gelezen