Overslaan en naar de inhoud gaan

Conflict Voerendaal nog niet voorbij: broers willen plek terug

Geplaatst opdonderdag 20 september 2018 - 9:53

De zogenoemde 'chaletbroers' die worden vervolgd voor het bedreigen van burgemeester Wil Houben, willen hun woonplek in Voerendaal terug.

Dat betekent dat het einde van het langlopende conflict dat zij met de gemeente Voerendaal hebben nog niet in zicht is.

Huurachterstand
Broers René en Ronnie woonden op een woonwagenkamp aan de Lindelaufer Gewande, maar kampten met een huurachterstand van ongeveer vier jaar. Daarom moesten ze op last van de gemeente hun chalets van het terrein verwijderen.

Lees ook: Bedreiging burgemeester: 'Chaletbroers' op vrije voeten

Schuld verrekend
Inmiddels hebben de mannen het openstaande huurbedrag overgemaakt. Ze willen nu opnieuw beginnen, op dezelfde plek. "We hebben een betalingsregeling getroffen met de gemeente en vinden dat daarmee een nieuwe overeenkomst is aangegaan", zegt Theo Boumans, advocaat van het duo. "De mannen willen terug, maar de gemeente wil dat niet." De civiele rechter moet zich nu over de kwestie buigen.

Zand erover
Boumans geeft aan dat de broers er veel aan gelegen is om terug te keren. "Ze hebben daar wat opgebouwd. Wat ons betreft is het nu 'zand erover'. Ja, ze hebben lange tijd niet betaald en dat is niet goed. Maar de gemeente heeft het ook jaren laten aanmodderen, voordat ze opeens op de stoep stond. Deze situatie is niet zo eenzijdig als het lijkt. Maar deze burgemeester zegt van wel en hij heeft altijd gelijk, vindt hij."

De plek in Klimmen waar burgemeester Wil Houben werd bedreigd door een gemaskerde man.

Bedreiging burgemeester
Dat zijn cliënten verdacht worden van het bedreigen van diezelfde burgemeester - hij werd in februari onder schot gehouden - ziet de advocaat niet als bezwaar voor een terugkeer op het woonwagenkamp. "Dat zijn twee losse zaken. En voor die bedreiging zijn mijn cliënten van meet af aan in beeld, want wie zou het anders zijn? Tunnelvisie. Er zijn meer conflicten tussen deze gemeente en woonwagenbewoners, maar er wordt alleen naar deze twee mannen gekeken."

Smoking gun
Volgens Boumans is alles uit de kast getrokken om de broers te kunnen veroordelen. "Daar is veel geld in gestoken. Maar meer dan verdenkingen zijn daar niet uitgekomen. Een 'smoking gun' al helemaal niet, anders waren ze nu niet op vrije voeten. De eerste zitting in de rechtbank is ook geschrapt. Dat zegt wat mij betreft genoeg. Ze hebben geen hard bewijs. Ik zou gewoon eens met de burgemeester in gesprek willen, elkaar de waarheid vertellen. Maar dat weigert hij."

Bajesbrothers
Houben reageert koeltjes op de ontwikkelingen. "Ik heb niet gehoord dat ze terug willen, maar ze mogen het proberen. Dat staat ze vrij. Met hen in gesprek? Wij hebben al een hele tijd geleden besloten niet meer met deze bajesbrothers te praten en daar blijven we bij. Volgens mij is dat heel begrijpelijk. Hun advocaat mag altijd langskomen, dan zal iemand van onze gemeente hem te woord staan."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen