Overslaan en naar de inhoud gaan

Conflict Voerendaal nog niet voorbij: broers willen plek terug

Geplaatst opdonderdag 20 september 2018 - 9:53

De zogenoemde 'chaletbroers' die worden vervolgd voor het bedreigen van burgemeester Wil Houben, willen hun woonplek in Voerendaal terug.

Dat betekent dat het einde van het langlopende conflict dat zij met de gemeente Voerendaal hebben nog niet in zicht is.

Huurachterstand
Broers René en Ronnie woonden op een woonwagenkamp aan de Lindelaufer Gewande, maar kampten met een huurachterstand van ongeveer vier jaar. Daarom moesten ze op last van de gemeente hun chalets van het terrein verwijderen.

Lees ook: Bedreiging burgemeester: 'Chaletbroers' op vrije voeten

Schuld verrekend
Inmiddels hebben de mannen het openstaande huurbedrag overgemaakt. Ze willen nu opnieuw beginnen, op dezelfde plek. "We hebben een betalingsregeling getroffen met de gemeente en vinden dat daarmee een nieuwe overeenkomst is aangegaan", zegt Theo Boumans, advocaat van het duo. "De mannen willen terug, maar de gemeente wil dat niet." De civiele rechter moet zich nu over de kwestie buigen.

Zand erover
Boumans geeft aan dat de broers er veel aan gelegen is om terug te keren. "Ze hebben daar wat opgebouwd. Wat ons betreft is het nu 'zand erover'. Ja, ze hebben lange tijd niet betaald en dat is niet goed. Maar de gemeente heeft het ook jaren laten aanmodderen, voordat ze opeens op de stoep stond. Deze situatie is niet zo eenzijdig als het lijkt. Maar deze burgemeester zegt van wel en hij heeft altijd gelijk, vindt hij."

De plek in Klimmen waar burgemeester Wil Houben werd bedreigd door een gemaskerde man.

Bedreiging burgemeester
Dat zijn cliënten verdacht worden van het bedreigen van diezelfde burgemeester - hij werd in februari onder schot gehouden - ziet de advocaat niet als bezwaar voor een terugkeer op het woonwagenkamp. "Dat zijn twee losse zaken. En voor die bedreiging zijn mijn cliënten van meet af aan in beeld, want wie zou het anders zijn? Tunnelvisie. Er zijn meer conflicten tussen deze gemeente en woonwagenbewoners, maar er wordt alleen naar deze twee mannen gekeken."

Smoking gun
Volgens Boumans is alles uit de kast getrokken om de broers te kunnen veroordelen. "Daar is veel geld in gestoken. Maar meer dan verdenkingen zijn daar niet uitgekomen. Een 'smoking gun' al helemaal niet, anders waren ze nu niet op vrije voeten. De eerste zitting in de rechtbank is ook geschrapt. Dat zegt wat mij betreft genoeg. Ze hebben geen hard bewijs. Ik zou gewoon eens met de burgemeester in gesprek willen, elkaar de waarheid vertellen. Maar dat weigert hij."

Bajesbrothers
Houben reageert koeltjes op de ontwikkelingen. "Ik heb niet gehoord dat ze terug willen, maar ze mogen het proberen. Dat staat ze vrij. Met hen in gesprek? Wij hebben al een hele tijd geleden besloten niet meer met deze bajesbrothers te praten en daar blijven we bij. Volgens mij is dat heel begrijpelijk. Hun advocaat mag altijd langskomen, dan zal iemand van onze gemeente hem te woord staan."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen