Overslaan en naar de inhoud gaan

Conflict over kindervakantiewerk in Cadier en Keer

Geplaatst opzaterdag 10 augustus 2019 - 18:05

Kindervakantiewerk in Cadier en Keer houdt in zijn huidige vorm mogelijk op te bestaan.

Door herhaaldelijke geluidsoverlast is er een gespannen sfeer ontstaan tussen de medewerkers en de buurtbewoners. Daardoor lijkt het inmiddels onmogelijk dat het evenement op de huidige locatie blijft.

Begrip
Kindervakantiewerk is een begrip in Cadier en Keer. Al zestig jaar vindt het plaats op dezelfde locatie aan de rand van het dorp. Aan drie kanten van het terrein liggen woningen. Jarenlang ging dat goed maar de laatste tijd is de situatie verslechterd. Buren en de organisatie praten niet meer met elkaar. De gemeente probeert te bemiddelen maar tot nu toe zonder resultaat.

Praten
De buren benadrukken dat ze voorstander zijn van Kindervakantiewerk. "Het geluid van de kinderen en de muziek is niet heel erg hard en daar heb ik geen last van", zegt Hans Oudenbroek die naast het terrein woont. "Waar we wel last van hadden is de overlast van de leiding die tot diep in de nacht lawaai maakt en drinkt. Voorheen leidde dat door goed contact met de leiding nooit tot problemen, maar tegenwoordig valt er nauwelijks meer te praten."

In het nauw
Kindervakantiewerk voelt zich ondertussen in het nauw gedreven door alle regels die opgelegd worden. "We hebben de laatste jaren heel veel gedaan om de overlast te beperken, maar meer kan je niet beperken als je met 120 kinderen in de wei staat", zegt Marco Palmen van het bestuur. "Een maximum geluidsnorm van 50 decibel is niet realistisch. Dat is niets, daar ben je zo overheen."

Metingen
De gemeente heeft de afgelopen week geluidsmetingen in de omgeving uitgevoerd. In een brief aan Kindervakantiewerk laat de gemeente weten dat de geluidsnormen flink zijn overschreden. Als er niet meteen een eind aan komt, wordt er gehandhaafd.

Kampvuur
Een ander punt van zorg voor de omwonenden zijn de kampvuren. Volgens buurtbewoners waren die vorig jaar zo groot dat roetdeeltjes door de hele buurt vlogen. "Levensgevaarlijk, want het was die periode code rood en kurkdroog in heel Nederland". Dit jaar zijn de kampvuren niet meer toegestaan.

Vertrekken
Een alternatieve locatie is volgens Kindervakantiewerk geen optie. "Dit terrein is goed omheind en ligt niet aan een drukke weg, wat het erg veilig maakt. Daarnaast is het bos hier om de hoek en dat is ideaal voor onze spellen." Toch zien de buren het evenement het liefst vertrekken naar de sportvelden. "Daar zijn ze niemand tot last, zijn er goede faciliteiten en hebben ze zelfs mogelijkheden om naar binnen te gaan als het regent."

Kindervakantiewerk eindigt zaterdagavond. Volgende week wordt er met de gemeente geëvalueerd en bekeken hoe het in de toekomst verder moet.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen