Overslaan en naar de inhoud gaan

Conflict over eenzame uitvaart in Maastricht

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 18:42

Als je eenzaam en arm komt te overlijden, dan regelt de gemeente je uitvaart. In Maastricht was Ton Ramaker jarenlang als vrijwilliger betrokken bij deze uitvaarten. Door een conflict is de samenwerking beƫindigd en regelt de gemeente deze zogeheten eenzame uitvaarten weer zelf.

Aanleiding van het conflict is een meningsverschil over het delen van privacygevoelige informatie.

Privacy
De gemeente wil niet dat een persoonlijk verhaal over het leven van de overledenen via social media wordt gedeeld en beroept zich op de AVG. Ramaker wil de verhalen wel graag delen. Hij wijst op dergelijke initiatieven in andere steden als Amsterdam en Rotterdam, waar soortgelijke verhalen wel worden gedeeld.

Anoniem
"Ik wil iemand een laatste eer bewijzen door over zijn leven te vertellen. Want dat je alleen en berooid sterft, wil niet zeggen dat je geen mooi leven hebt gehad. En die verhalen wil ik delen met de buitenwereld, voor eenieder wie het aangaat. Maar de gemeente verbiedt mij dat," vertelt Ramaker.

Hij heeft in de zomer van dit jaar zijn werkzaamheden als vrijwilliger noodgedwongen neergelegd en nu is een ambtenaar weer verantwoordelijk voor een eenzame uitvaart.

Verschil van inzicht
De gemeente concludeert in een reactie dat er inderdaad een verschil van inzicht is over de publicatie van persoonsgegevens. "In Maastricht kiezen we er bewust voor om zeer terughoudend om te gaan met het publiceren van gegevens over deze overledenen. Het komt namelijk voor dat er wel degelijk nabestaanden zijn, die echter om welke reden dan ook niet betrokken willen zijn bij de uitvaart. Toch publiceren zou voor deze nabestaanden mogelijk pijnlijk kunnen zijn," laat een woordvoerder weten.

Klacht
Ton Ramaker heeft een klacht ingediend tegen wethouder Janssen, omdat ook de privacy van Ramaker werd geschonden. Zo stond onder meer zijn adres in een uitnodiging voor een gesprek dat op social media terecht kwam.

De gemeente erkent dat er per ongeluk gegevens van Ramaker zijn gepubliceerd op Facebook, maar dat deze fout snel is geconstateerd en hersteld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen