Overslaan en naar de inhoud gaan

Conflict over eenzame uitvaart in Maastricht

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 18:42

Als je eenzaam en arm komt te overlijden, dan regelt de gemeente je uitvaart. In Maastricht was Ton Ramaker jarenlang als vrijwilliger betrokken bij deze uitvaarten. Door een conflict is de samenwerking beëindigd en regelt de gemeente deze zogeheten eenzame uitvaarten weer zelf.

Aanleiding van het conflict is een meningsverschil over het delen van privacygevoelige informatie.

Privacy
De gemeente wil niet dat een persoonlijk verhaal over het leven van de overledenen via social media wordt gedeeld en beroept zich op de AVG. Ramaker wil de verhalen wel graag delen. Hij wijst op dergelijke initiatieven in andere steden als Amsterdam en Rotterdam, waar soortgelijke verhalen wel worden gedeeld.

Anoniem
"Ik wil iemand een laatste eer bewijzen door over zijn leven te vertellen. Want dat je alleen en berooid sterft, wil niet zeggen dat je geen mooi leven hebt gehad. En die verhalen wil ik delen met de buitenwereld, voor eenieder wie het aangaat. Maar de gemeente verbiedt mij dat," vertelt Ramaker.

Hij heeft in de zomer van dit jaar zijn werkzaamheden als vrijwilliger noodgedwongen neergelegd en nu is een ambtenaar weer verantwoordelijk voor een eenzame uitvaart.

Verschil van inzicht
De gemeente concludeert in een reactie dat er inderdaad een verschil van inzicht is over de publicatie van persoonsgegevens. "In Maastricht kiezen we er bewust voor om zeer terughoudend om te gaan met het publiceren van gegevens over deze overledenen. Het komt namelijk voor dat er wel degelijk nabestaanden zijn, die echter om welke reden dan ook niet betrokken willen zijn bij de uitvaart. Toch publiceren zou voor deze nabestaanden mogelijk pijnlijk kunnen zijn," laat een woordvoerder weten.

Klacht
Ton Ramaker heeft een klacht ingediend tegen wethouder Janssen, omdat ook de privacy van Ramaker werd geschonden. Zo stond onder meer zijn adres in een uitnodiging voor een gesprek dat op social media terecht kwam.

De gemeente erkent dat er per ongeluk gegevens van Ramaker zijn gepubliceerd op Facebook, maar dat deze fout snel is geconstateerd en hersteld.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen