Overslaan en naar de inhoud gaan

Computernetwerk universiteit gegijzeld door virus

Geplaatst opdinsdag 24 december 2019 - 18:17

De cyberaanval op de Universiteit Maastricht is een gijzeling, waarbij de daders gebruik maken van zogeheten ransomware.

De hackers hebben het Clop-virus ingezet, meldt techsite Tweakers. Dat virus richt zich op complete computernetwerken die op Windows draaien.

Lees ook: Groot cyberhack bij UM: 'Criminele aanval niet uitgesloten'

Hackers
Een ransomware-aanval versleutelt zoveel mogelijk bestanden waardoor die niet langer te gebruiken zijn. De gijzeling, waarbij de besmetting zich door het netwerk verspreidt, wordt pas beëindigd als de gedupeerde contact opneemt met de hackers en een bepaald bedrag betaalt. Het Clop-virus dook in februari voor het eerst op, en slaat volgens Tweakers vaak toe vlak voor het weekend of feestdagen.

Wetenschappelijke data
De cyberaanval werd dinsdagmorgen ontdekt. Verschillende websites van de universiteit kwamen plat te liggen, en ook het mailsysteem werkte niet meer. Ook zijn de bibliotheek en het student portal getroffen, waardoor studenten niet meer op zoek kunnen naar informatie. Volgens een woordvoerder van de universiteit staat de wetenschappelijke data op een ander systeem dat nog niet getroffen is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen