Overslaan en naar de inhoud gaan

Computernetwerk universiteit gegijzeld door virus

Geplaatst opdinsdag 24 december 2019 - 18:17

De cyberaanval op de Universiteit Maastricht is een gijzeling, waarbij de daders gebruik maken van zogeheten ransomware.

De hackers hebben het Clop-virus ingezet, meldt techsite Tweakers. Dat virus richt zich op complete computernetwerken die op Windows draaien.

Lees ook: Groot cyberhack bij UM: 'Criminele aanval niet uitgesloten'

Hackers
Een ransomware-aanval versleutelt zoveel mogelijk bestanden waardoor die niet langer te gebruiken zijn. De gijzeling, waarbij de besmetting zich door het netwerk verspreidt, wordt pas beëindigd als de gedupeerde contact opneemt met de hackers en een bepaald bedrag betaalt. Het Clop-virus dook in februari voor het eerst op, en slaat volgens Tweakers vaak toe vlak voor het weekend of feestdagen.

Wetenschappelijke data
De cyberaanval werd dinsdagmorgen ontdekt. Verschillende websites van de universiteit kwamen plat te liggen, en ook het mailsysteem werkte niet meer. Ook zijn de bibliotheek en het student portal getroffen, waardoor studenten niet meer op zoek kunnen naar informatie. Volgens een woordvoerder van de universiteit staat de wetenschappelijke data op een ander systeem dat nog niet getroffen is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen