De cyberaanval op de Universiteit Maastricht is een gijzeling, waarbij de daders gebruik maken van zogeheten ransomware.
De hackers hebben het Clop-virus ingezet, meldt techsite Tweakers. Dat virus richt zich op complete computernetwerken die op Windows draaien.
Lees ook: Groot cyberhack bij UM: 'Criminele aanval niet uitgesloten'
Hackers
Een ransomware-aanval versleutelt zoveel mogelijk bestanden waardoor die niet langer te gebruiken zijn. De gijzeling, waarbij de besmetting zich door het netwerk verspreidt, wordt pas beëindigd als de gedupeerde contact opneemt met de hackers en een bepaald bedrag betaalt. Het Clop-virus dook in februari voor het eerst op, en slaat volgens Tweakers vaak toe vlak voor het weekend of feestdagen.
Wetenschappelijke data
De cyberaanval werd dinsdagmorgen ontdekt. Verschillende websites van de universiteit kwamen plat te liggen, en ook het mailsysteem werkte niet meer. Ook zijn de bibliotheek en het student portal getroffen, waardoor studenten niet meer op zoek kunnen naar informatie. Volgens een woordvoerder van de universiteit staat de wetenschappelijke data op een ander systeem dat nog niet getroffen is.