Overslaan en naar de inhoud gaan

Computernetwerk universiteit gegijzeld door virus

Geplaatst opdinsdag 24 december 2019 - 18:17

De cyberaanval op de Universiteit Maastricht is een gijzeling, waarbij de daders gebruik maken van zogeheten ransomware.

De hackers hebben het Clop-virus ingezet, meldt techsite Tweakers. Dat virus richt zich op complete computernetwerken die op Windows draaien.

Lees ook: Groot cyberhack bij UM: 'Criminele aanval niet uitgesloten'

Hackers
Een ransomware-aanval versleutelt zoveel mogelijk bestanden waardoor die niet langer te gebruiken zijn. De gijzeling, waarbij de besmetting zich door het netwerk verspreidt, wordt pas beëindigd als de gedupeerde contact opneemt met de hackers en een bepaald bedrag betaalt. Het Clop-virus dook in februari voor het eerst op, en slaat volgens Tweakers vaak toe vlak voor het weekend of feestdagen.

Wetenschappelijke data
De cyberaanval werd dinsdagmorgen ontdekt. Verschillende websites van de universiteit kwamen plat te liggen, en ook het mailsysteem werkte niet meer. Ook zijn de bibliotheek en het student portal getroffen, waardoor studenten niet meer op zoek kunnen naar informatie. Volgens een woordvoerder van de universiteit staat de wetenschappelijke data op een ander systeem dat nog niet getroffen is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen