Overslaan en naar de inhoud gaan

Componist Toverland verdient alsnog geld aan Land van Toos

Geplaatst opdinsdag 14 juli 2020 - 15:26

Componist Maarten Hartveldt moet een hogere vergoeding krijgen voor de muziek die hij onder meer voor attractiepark Toverland in Sevenum heeft gecomponeerd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald.

Hartveldt lag in de clinch met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra over de hoogte van de vergoeding. Behalve voor het Toverland-themagebied Land van Toos heeft de Eindhovense componist ook muziek geschreven voor de Efteling.

Tankstationmuziek
"Buma/Stemra moet mijn belangen behartigen en heeft dat onvoldoende gedaan", zegt de 'pretparkcomponist' over de kwestie. "Zijn muziek is als het ware weggezet als tankstationmuziek", vult advocaat Jack Linssen aan. "Maar we hebben het hier over sfeerbepalende muziek, niet over klanken die in de verte ergens te horen zijn als je bij de benzinepomp staat."

11.000 vierkante meter
Het Land van Toos bestrijkt 11.000 vierkante meter. "Mijn cliënt heeft daar één keer een vergoeding voor gekregen", zegt de raadsman. "Op de dag vóór de zitting van de rechtszaak in 2017 kreeg hij er een paar honderd euro voor. En dat is alles." De muziek is sinds 2013 in het overdekte themagebied te horen. Er staan een overdekte achtbaan, klim- en klautertoestellen in het Land van Toos.

Hoger beroep
De rechtszaak in 2017 verloor Hartveldt, maar in hoger beroep geeft de rechter aan het gerechtshof hem alsnog gelijk. "Het mooiste aan deze uitspraak vind ik dat de rechter laat doorschemeren dat Buma/Stemra toch ook eens goed moet kijken naar de vergoedingen voor componisten. Dus niet alleen voor mijn cliënt, maar ook voor zijn collega's."

Sprookjesbos
Ook voor de muziek in de Efteling heeft Hartveldt amper iets gekregen. "Een paar honderd euro per jaar", zegt Linssen. Die themamuziek is inmiddels amper nog in het attractiepark in Kaatsheuvel te horen. "Alleen nog in het sprookjesbos bij het sprookje Het meisje met de zwavelstokjes."

Pensioen
Wat Hartveldt steekt, is dat hij destijds bij Buma/Stemra heeft gevraagd hoe hij een en ander moest aanpakken, met themamuziek voor attractieparken. "Ze gaven aan dat het goed was dat ik wat liet weten, want deze muziek dat is je pensioen", zo is hem voorgehouden zegt de componist. "Maar een paar honderd euro per jaar, dat noem ik geen pensioen."

Tienduizenden euro's
Hoeveel geld Hartveldt tegemoet kan zien, is nog niet uitgerekend. Volgens zijn advocaat gaat het om tienduizenden euro’s. "Een vergoeding per jaar", sluit Hartveldt af.

In een reactie laat Toverland weten dat Buma/Stemra nog geen contact met het pretpark heeft opgenomen. "Wat de uitspraak voor ons concreet betekent, weten we dus nog niet." Het ligt wel in de lijn der verwachting dat Toverland een hogere afdracht aan Buma/Stemra moet betalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen