Overslaan en naar de inhoud gaan

Componist Toverland verdient alsnog geld aan Land van Toos

Geplaatst opdinsdag 14 juli 2020 - 15:26

Componist Maarten Hartveldt moet een hogere vergoeding krijgen voor de muziek die hij onder meer voor attractiepark Toverland in Sevenum heeft gecomponeerd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald.

Hartveldt lag in de clinch met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra over de hoogte van de vergoeding. Behalve voor het Toverland-themagebied Land van Toos heeft de Eindhovense componist ook muziek geschreven voor de Efteling.

Tankstationmuziek
"Buma/Stemra moet mijn belangen behartigen en heeft dat onvoldoende gedaan", zegt de 'pretparkcomponist' over de kwestie. "Zijn muziek is als het ware weggezet als tankstationmuziek", vult advocaat Jack Linssen aan. "Maar we hebben het hier over sfeerbepalende muziek, niet over klanken die in de verte ergens te horen zijn als je bij de benzinepomp staat."

11.000 vierkante meter
Het Land van Toos bestrijkt 11.000 vierkante meter. "Mijn cliënt heeft daar één keer een vergoeding voor gekregen", zegt de raadsman. "Op de dag vóór de zitting van de rechtszaak in 2017 kreeg hij er een paar honderd euro voor. En dat is alles." De muziek is sinds 2013 in het overdekte themagebied te horen. Er staan een overdekte achtbaan, klim- en klautertoestellen in het Land van Toos.

Hoger beroep
De rechtszaak in 2017 verloor Hartveldt, maar in hoger beroep geeft de rechter aan het gerechtshof hem alsnog gelijk. "Het mooiste aan deze uitspraak vind ik dat de rechter laat doorschemeren dat Buma/Stemra toch ook eens goed moet kijken naar de vergoedingen voor componisten. Dus niet alleen voor mijn cliënt, maar ook voor zijn collega's."

Sprookjesbos
Ook voor de muziek in de Efteling heeft Hartveldt amper iets gekregen. "Een paar honderd euro per jaar", zegt Linssen. Die themamuziek is inmiddels amper nog in het attractiepark in Kaatsheuvel te horen. "Alleen nog in het sprookjesbos bij het sprookje Het meisje met de zwavelstokjes."

Pensioen
Wat Hartveldt steekt, is dat hij destijds bij Buma/Stemra heeft gevraagd hoe hij een en ander moest aanpakken, met themamuziek voor attractieparken. "Ze gaven aan dat het goed was dat ik wat liet weten, want deze muziek dat is je pensioen", zo is hem voorgehouden zegt de componist. "Maar een paar honderd euro per jaar, dat noem ik geen pensioen."

Tienduizenden euro's
Hoeveel geld Hartveldt tegemoet kan zien, is nog niet uitgerekend. Volgens zijn advocaat gaat het om tienduizenden euro’s. "Een vergoeding per jaar", sluit Hartveldt af.

In een reactie laat Toverland weten dat Buma/Stemra nog geen contact met het pretpark heeft opgenomen. "Wat de uitspraak voor ons concreet betekent, weten we dus nog niet." Het ligt wel in de lijn der verwachting dat Toverland een hogere afdracht aan Buma/Stemra moet betalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen