Overslaan en naar de inhoud gaan

Componist Toverland verdient alsnog geld aan Land van Toos

Geplaatst opdinsdag 14 juli 2020 - 15:26

Componist Maarten Hartveldt moet een hogere vergoeding krijgen voor de muziek die hij onder meer voor attractiepark Toverland in Sevenum heeft gecomponeerd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald.

Hartveldt lag in de clinch met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra over de hoogte van de vergoeding. Behalve voor het Toverland-themagebied Land van Toos heeft de Eindhovense componist ook muziek geschreven voor de Efteling.

Tankstationmuziek
"Buma/Stemra moet mijn belangen behartigen en heeft dat onvoldoende gedaan", zegt de 'pretparkcomponist' over de kwestie. "Zijn muziek is als het ware weggezet als tankstationmuziek", vult advocaat Jack Linssen aan. "Maar we hebben het hier over sfeerbepalende muziek, niet over klanken die in de verte ergens te horen zijn als je bij de benzinepomp staat."

11.000 vierkante meter
Het Land van Toos bestrijkt 11.000 vierkante meter. "Mijn cliënt heeft daar één keer een vergoeding voor gekregen", zegt de raadsman. "Op de dag vóór de zitting van de rechtszaak in 2017 kreeg hij er een paar honderd euro voor. En dat is alles." De muziek is sinds 2013 in het overdekte themagebied te horen. Er staan een overdekte achtbaan, klim- en klautertoestellen in het Land van Toos.

Hoger beroep
De rechtszaak in 2017 verloor Hartveldt, maar in hoger beroep geeft de rechter aan het gerechtshof hem alsnog gelijk. "Het mooiste aan deze uitspraak vind ik dat de rechter laat doorschemeren dat Buma/Stemra toch ook eens goed moet kijken naar de vergoedingen voor componisten. Dus niet alleen voor mijn cliënt, maar ook voor zijn collega's."

Sprookjesbos
Ook voor de muziek in de Efteling heeft Hartveldt amper iets gekregen. "Een paar honderd euro per jaar", zegt Linssen. Die themamuziek is inmiddels amper nog in het attractiepark in Kaatsheuvel te horen. "Alleen nog in het sprookjesbos bij het sprookje Het meisje met de zwavelstokjes."

Pensioen
Wat Hartveldt steekt, is dat hij destijds bij Buma/Stemra heeft gevraagd hoe hij een en ander moest aanpakken, met themamuziek voor attractieparken. "Ze gaven aan dat het goed was dat ik wat liet weten, want deze muziek dat is je pensioen", zo is hem voorgehouden zegt de componist. "Maar een paar honderd euro per jaar, dat noem ik geen pensioen."

Tienduizenden euro's
Hoeveel geld Hartveldt tegemoet kan zien, is nog niet uitgerekend. Volgens zijn advocaat gaat het om tienduizenden euro’s. "Een vergoeding per jaar", sluit Hartveldt af.

In een reactie laat Toverland weten dat Buma/Stemra nog geen contact met het pretpark heeft opgenomen. "Wat de uitspraak voor ons concreet betekent, weten we dus nog niet." Het ligt wel in de lijn der verwachting dat Toverland een hogere afdracht aan Buma/Stemra moet betalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen