Overslaan en naar de inhoud gaan

Complex failliete papierfabriek Meerssen verkocht

Geplaatst opvrijdag 14 januari 2022 - 6:07

Het complex van de failliete papierfabriek in Meerssen is verkocht. Het voormalige Meerssen Papier zal gebruikt worden voor logistieke doeleinden, en niet langer als papierfabriek.

Dat blijkt uit een mededeling van gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) aan het Limburgs Parlement.

Newco
De aandelen van de fabriek worden ondergebracht in een nog op te richten vennootschap Newco van nieuwe eigenaar Dick Uittenbogert. Hij is directeur van UTB Industry. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het managen van overnames, ontmantelingen en doorstartprojecten.

Lees ook: Geen overname Meerssen Papier: doek valt definitief

Voor de voormalige fabriek in Meerssen wordt naar een nieuwe gebruiker gezocht.

Provinciale bijdrage
De provincie heeft inmiddels gesproken met de nieuwe eigenaar. Daarbij is gebleken dat hij geen gebruik wil maken van een provinciale bijdrage van 4,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud en brandveiligheid.

Lees ook: Meerssen Papier in handen van nieuwe eigenaar

De provincie verkocht de fabriek in september 2018 voor het symbolische bedrag van 1 euro aan (familie van) Rolf Pijsel. De bijdrage van 4,3 miljoen was daar onderdeel van. Pijsel huurde het terrein sinds 2015 van de provincie.

Geen verplichtingen en schulden
Met de nieuwe eigenaar is nu een beëindiging van die koopovereenkomst getekend. Daarin is opgenomen dat er geen wederzijdse verplichtingen en schulden meer zijn. Ook verlenen de partijen elkaar over en weer volledige kwijting, zo meldt gedeputeerde Van Toorenburg aan het Limburgs Parlement.

Wel is in de bepaling opgenomen dat eventuele toekomstige landschaps- en natuurontwikkeling in de omgeving onder voorwaarden gedoogd wordt. Van de afgesproken 4,3 miljoen van de provincie, is nog 3,8 miljoen over. Dat geld gaat naar de algemene middelen.

Kritiek
De SP in het Limburgs Parlement heeft inmiddels in schriftelijke vragen opheldering gevraagd over de gang van zaken en kritische kanttekeningen geplaatst. Zo vraagt de partij zich af of de vrees van een aantal voormalige werknemers van Meerssen Papier niet bewaarheid wordt.

In hun ogen heeft eigenaar Pijsel de fabriek failliet laten gaan en de 43 werknemers op straat gezet om zelf met de verkoop van de fabriek financieel voordeel uit te halen. De SP vindt dan ook dat indien het verkoopbedrag hoger is dan 1 euro, de meerwaarde van de verkoop ten goede moet komen aan de afhandeling van het faillissement en niet aan Pijsel zelf.

Schulden aflossen
In een reactie zegt de oud-eigenaar dat de opbrengst van de verkoop is bedoeld om schulden af te lossen. Pijsel verklaart dat de deal met de nieuwe eigenaar rond is, maar dat de levering nog moet plaatsvinden.

Lees ook: Inboedel Meerssen Papier onder de hamer

De openbare veiling van de inboedel van de fabriek is dinsdag afgesloten. Een groot deel van de inventaris is verkocht. Het ging daarbij onder meer om heftrucks, kranen, productievoorraden en afvalpersen. De opbrengst daarvan gaat naar de curator, aldus de oud-directeur.

Werkgelegenheid
SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg wil via zijn vragen weten wat precies wordt verstaan onder de nieuwe bestemming 'logistiek vastgoed'. "Wat betekent dit voor de werkgelegenheid en voor de overlast voor omwonenden?", vroeg de SP-voorman.

Dwangsommen
Uit de mededeling van gedeputeerde Van Toorenburg blijkt dat de provincie vooralsnog vasthoudt aan eerder opgelegde dwangsommen van in totaal ruim acht miljoen euro aan het voormalige Meerssen Papier. Deze hebben te maken met het niet voldoen aan meerdere milieu- en veiligheidsvoorschriften, onder andere omtrent riolering.

In de praktijk moet blijken hoe realistisch het is om die bedragen nog te innen. Het provinciebestuur gaf in september vorig jaar aan afhankelijk van de nieuwe bestemming te bekijken welke rechten en plichten nog actueel zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen