Overslaan en naar de inhoud gaan

Compensatie coronaverlies: Rieu wil extra Vrijthofconcerten

Geplaatst opmaandag 7 september 2020 - 17:30

André Rieu wil volgend jaar acht extra concerten geven op het Vrijthof. De Maastrichtse violist hoopt met de uitgebreide concertreeks de financiële schade door de coronacrisis van dit jaar te compenseren.

Dat schrijft de Maastrichtse wethouder John Aarts in een brief aan de gemeenteraad.

Coronacrisis
In totaal zouden de walsmeester en zijn orkest dan twintig keer op het Vrijthof spelen in plaats van twaalf keer. Pierre Rieu, zoon en woordvoerder van de stehgeiger, bevestigt de aanvraag bij de gemeente. Vanwege het coronavirus heeft André Rieu al een half jaar geen inkomsten. Volgens de woordvoerder zijn de extra concerten daarom broodnodig. "We verwachten vooralsnog niks, maar hopen er natuurlijk wel op", aldus de zegsman.

Lees ook: Annuleren tour financiële strop voor Rieu: 'Het is heavy'

Dagennorm
Om deze acht extra concerten mogelijk te maken, moet Maastricht de zogeheten 'zestigdagennorm' eenmalig uitbreiden, zo schrijft Aarts in zijn brief. De gemeente hanteert namelijk een dagennorm op het Vrijthof. Organisaties van evenementen kunnen zich tot halverwege september aanmelden. De gemeente beoordeelt vervolgens of het evenement een plekje op de kalender krijgt.

Lees ook: Penn: 'Concertreeks Rieu op Vrijthof nog onzeker'

Financiële impact
Met terugkerende evenementen zoals Koningsdag (één dag), kermis (tien dagen), Preuvenemint (vier dagen), Magisch Maastricht (36) en de twintig dagen van Rieu komt de gemeente dit jaar uit op 71 evenementendagen op het Vrijthof.

Omdat de economische impact van het coronavirus volgens Aarts dermate groot is, moet de zestigdagennorm eenmalig worden uitgebreid. 'Niet alleen organisatoren hebben het moeilijk, maar ook vanwege de effecten op de werkgelegenheid in de retail, de horeca en toeleveranciers is het wenselijk om eenmalig meer activiteiten en evenementen te organiseren in 2021', schrijft hij. 'Hiermee behouden we banen in de stad, stellen we ondernemers in staat te herstellen en financieel gezonde bedrijven te voeren, wat leegstand voorkomt.'

Magisch Maastricht
Niet alleen Rieu heeft een aanvraag ingediend voor extra dagen. Ook Magisch Maastricht wil het evenement langer laten duren. De gemeenteraad buigt zich 6 oktober over het verzoek om de dagennorm eenmalig uit te breiden.

De11devande11de
Begin dit jaar was er het een en ander te doen over de zestigdagennorm. Er was namelijk geen plek voor de11devande11de op de Vrijthofkalender. De organiserende Sjeng Kraft Kompenei was te laat met het indienen van het verzoek. Niet alleen de organisatie van de aftrap van de vastelaovend was destijds te laat. Ook de organisatie van Koningsdag was te laat met het indienen van een aanvraag. Toch kreeg het laatstgenoemde evenement wél een plekje op het Vrijthof.

Gepasseerd station
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake heeft namelijk de bevoegdheid om in 'uitzonderlijke gevallen' toch een vergunning te verlenen, ondanks dat daarmee de dagennorm wordt overschreden. Voor een 'uniek, eenmalig en beleids- en imagoversterkend evenement' kan er een extra dag in het leven worden geroepen. Koningsdag voldoet aan al deze gestelde criteria.

"Wij als 11devande11de voldoen hier blijkbaar niet aan", zegt Marcel van Eeghem namens de Sjeng Kraft Kompenei in een reactie. Ondanks de eenmalige uitbreiding van de zestigdagennorm denkt de Kompenei niet aan een terugkeer naar de provinciehoofdstad. "Maastricht is een gepasseerd station. We blijven de komende jaren in Roermond", zegt Van Eeghem. Hoe de11devande11de er dit jaar met de coronamaatregelen uit gaat zien, weet hij nog niet. "Maar we gaan in ieder geval zeker iets doen."

Lees ook: Muggenziften en gedoe rondom de 11devande11de

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen