Overslaan en naar de inhoud gaan

Commotie bij pendeldienst Herkenbosch: 'Geen afstand'

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 14:47

Inwoners van Herkenbosch zijn boos op de gemeente, omdat de coronamaatregelen zijn geschonden bij de pendeldienst waarmee zijn kortstondig terug naar het dorp kunnen.

Door de natuurbrand in De Meinweg zijn de bewoners aangewezen op de pendelbussen wanneer zij belangrijke spullen, zoals medicijnen, in hun woning willen ophalen of huisdieren moet voeren.

Geen anderhalve meter
Het is door de gemeente vooralsnog verboden om met eigen vervoer het afgegrendelde dorp in te rijden. Bij het aan de dorpsrand gelegen sportterrein worden vier taxipendelbusjes en een lijnbus ingezet. Het bleek in het begin van de middag echter onmogelijk om de inwoners anderhalve meter ruimte te geven. Zo zaten er in de middag regelmatig zes of zelfs méér personen in een busje.

Lees ook: LIVE: De Meinweg brandt, Herkenbosch zo goed als leeg

Onacceptabel
"Ik ben al weken bezig om coronavrij te blijven", zegt een inwoonster "Nu moeten we in de haast iets ophalen, staan we met z'n allen op een parkeerterrein en moeten we daarna in een busje de huizen af", zegt een inwoonster. "Ik ben niet weken bezig gezond te blijven om nu in een busje gepropt te worden. Dat is onacceptabel." Een andere bewoner vult aan: "Maanden wordt er afstand bewaard en nu zetten ze je zomaar in zo'n busje. Dat vind ik niet goed."

Niet prettig
Een ambtenaar van de gemeente Roerdalen probeert ter plaatse de pendeldienst in goede banen te leiden. "We proberen anderhalve meter afstand te houden en ik kan me voorstellen dat mensen die in quarantaine zitten, zich er niet prettig bij voelen om samen met andere mensen vervoerd te worden", zo zegt hij. Dat er busjes met zes tot acht personen gevuld zouden zijn, kan hij niet bevestigen.

Video: L1

Drukte
Tussen 13:00 en 14:00 uur was het erg druk bij de verzamelplek. Toen kwamen daar tientallen mensen samen, probeerden burgers voor te dringen en ontstond er behoorlijk wat onvrede. Later nam de drukte iets af en zou er ook scherper op worden toegezien dat er niet teveel mensen in één busje worden geplaatst.

Lees ook: Brandweer durft sein brand meester niet te geven in Meinweg

Begeleiden
De gemeente probeert het kortstondig bezoeken van de woningen anders te organiseren. "Een optie is om mensen begeleid met hun eigen vervoer naar hun woning te laten gaan, maar dan moet er ook zicht op zijn dat mensen hun woning ook weer verlaten." Ook is besloten dat, als mensen dat willen, ze een taxibusje voor zichzelf krijgen, oftewel alleen met chauffeur reizen. De Veiligheidsregio herhaalt dat mensen op dit moment niet zelfstandig het gebied in morgen.

Geëvacueerd
De plusminus 4200 inwoners van Herkenbosch werden in de nacht van dinsdag op woensdag geëvacueerd, vanwege de rookontwikkeling en vrijgekomen koolmonoxide door de brand in het natuurgebied. De Veiligheidsregio hoopt in de loop van de middag aan te kunnen geven wanneer de bewoners van het dorp weer naar huis mogen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen