Overslaan en naar de inhoud gaan

Commotie bij pendeldienst Herkenbosch: 'Geen afstand'

Geplaatst opwoensdag 22 april 2020 - 14:47

Inwoners van Herkenbosch zijn boos op de gemeente, omdat de coronamaatregelen zijn geschonden bij de pendeldienst waarmee zijn kortstondig terug naar het dorp kunnen.

Door de natuurbrand in De Meinweg zijn de bewoners aangewezen op de pendelbussen wanneer zij belangrijke spullen, zoals medicijnen, in hun woning willen ophalen of huisdieren moet voeren.

Geen anderhalve meter
Het is door de gemeente vooralsnog verboden om met eigen vervoer het afgegrendelde dorp in te rijden. Bij het aan de dorpsrand gelegen sportterrein worden vier taxipendelbusjes en een lijnbus ingezet. Het bleek in het begin van de middag echter onmogelijk om de inwoners anderhalve meter ruimte te geven. Zo zaten er in de middag regelmatig zes of zelfs méér personen in een busje.

Lees ook: LIVE: De Meinweg brandt, Herkenbosch zo goed als leeg

Onacceptabel
"Ik ben al weken bezig om coronavrij te blijven", zegt een inwoonster "Nu moeten we in de haast iets ophalen, staan we met z'n allen op een parkeerterrein en moeten we daarna in een busje de huizen af", zegt een inwoonster. "Ik ben niet weken bezig gezond te blijven om nu in een busje gepropt te worden. Dat is onacceptabel." Een andere bewoner vult aan: "Maanden wordt er afstand bewaard en nu zetten ze je zomaar in zo'n busje. Dat vind ik niet goed."

Niet prettig
Een ambtenaar van de gemeente Roerdalen probeert ter plaatse de pendeldienst in goede banen te leiden. "We proberen anderhalve meter afstand te houden en ik kan me voorstellen dat mensen die in quarantaine zitten, zich er niet prettig bij voelen om samen met andere mensen vervoerd te worden", zo zegt hij. Dat er busjes met zes tot acht personen gevuld zouden zijn, kan hij niet bevestigen.

Video: L1

Drukte
Tussen 13:00 en 14:00 uur was het erg druk bij de verzamelplek. Toen kwamen daar tientallen mensen samen, probeerden burgers voor te dringen en ontstond er behoorlijk wat onvrede. Later nam de drukte iets af en zou er ook scherper op worden toegezien dat er niet teveel mensen in één busje worden geplaatst.

Lees ook: Brandweer durft sein brand meester niet te geven in Meinweg

Begeleiden
De gemeente probeert het kortstondig bezoeken van de woningen anders te organiseren. "Een optie is om mensen begeleid met hun eigen vervoer naar hun woning te laten gaan, maar dan moet er ook zicht op zijn dat mensen hun woning ook weer verlaten." Ook is besloten dat, als mensen dat willen, ze een taxibusje voor zichzelf krijgen, oftewel alleen met chauffeur reizen. De Veiligheidsregio herhaalt dat mensen op dit moment niet zelfstandig het gebied in morgen.

Geëvacueerd
De plusminus 4200 inwoners van Herkenbosch werden in de nacht van dinsdag op woensdag geëvacueerd, vanwege de rookontwikkeling en vrijgekomen koolmonoxide door de brand in het natuurgebied. De Veiligheidsregio hoopt in de loop van de middag aan te kunnen geven wanneer de bewoners van het dorp weer naar huis mogen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen