Van alle mensen in de omgeving van Kessel die stichting IMtest heeft laten testen op antistoffen tegen het coronavirus, blijkt 40 procent die antistoffen daadwerkelijk te hebben aangemaakt.
Dat maakt de Stichting IMtest dinsdagavond bekend.
Coronabrandhaard
De stichting heeft de tests in mei en juni uit laten voeren door Innatoss Laboratories uit Oss. Aanleiding om in de regio Kessel te gaan testen is de coronabrandhaard die Kessel was. Wijlen pastoor Louis Verhaag liet in april van dit jaar optekenen dat hij in 2019 in totaal 22 begrafenissen had. Medio april van dit jaar stond de teller al op 30.
Lees ook: Lees ook: Kesselnaren verwijten 'coronahaard' ALS-benefiet niks
Percentage
Begin mei zei IMtest al dat uit de testen blijkt, dat veel mensen in Kessel en omgeving antistoffen hebben aangemaakt. Toen kon de stichting daar nog geen percentage aan koppelen. Destijds gaf de stichting aan dat 853 mensen een test hebben laten doen, maar dat getal is naar beneden bijgesteld: 827 mensen hebben de test gedaan.
Lees ook: 'Veel Kesselnaren bezitten antistoffen tegen coronavirus'
Laboratoriumtest
In Kessel zelf hebben zich 186 inwoners met coronagerelateerde klachten gemeld, zoals koorts of een droge hoest. Zij hebben een vingerprik gehad. Daarna hebben 82 Kesselnaren een laboratoriumtest gedaan. Zij hadden alle 82 antistoffen aangemaakt. "Daarmee ligt het percentage in Kessel zelf ook iets hoger", zegt Anja Garritsen, directeur van Innatoss. In Kessel heeft 44 procent van de geteste personen antistoffen aangemaakt.
Beduidend hoger
Het percentage van 40 procent, en zelfs 44 procent in Kessel zelf, ligt beduidend hoger dan op andere plekken waar tests zijn gedaan, zegt Garritsen. "In Uden heeft 30 procent van de door ons geteste mensen antistoffen aangemaakt, in Oss is dat 20 procent."
GGD
Antistoffen maak je pas aan, als je besmet bent geweest met het coronavirus. "De mensen die wij getest hebben, zijn dus mensen die níet door de GGD zijn getest", legt Garritsen uit. "Dit gaat om mensen die wél klachten hadden, maar niet in aanmerking kwamen voor een coronatest."
RIVM
Het RIVM heeft de snelle coronatest, met de vingerprik, afgeraden. Die noemde eerder dergelijke testen notoir onbetrouwbaar. Stichting IMtest vindt die reactie te kort door de bocht, zo bleek in mei: "Het RIVM vergelijkt appels met peren", zei Dorien van Doorn van het instituut daar destijds over. Volgens haar wordt de antistoffentest van Innatoss vergeleken met de grote hoeveelheid malafide corona-thuistests die er bestaan. "Dat is dit uitdrukkelijk niet." De test van Innatoss kost 70 euro.
Roermond
IMtest is ook in de regio Roermond gaan testen. Die testresultaten zijn nog niet openbaar gemaakt. Directeur Garritsen zegt toe binnenkort met die resultaten naar buiten te treden.