Overslaan en naar de inhoud gaan

Commerciële coronatest Kessel: 44 procent heeft antistof

Geplaatst opmaandag 6 juli 2020 - 20:51

Van alle mensen in de omgeving van Kessel die stichting IMtest heeft laten testen op antistoffen tegen het coronavirus, blijkt 40 procent die antistoffen daadwerkelijk te hebben aangemaakt.

Dat maakt de Stichting IMtest dinsdagavond bekend.

Coronabrandhaard
De stichting heeft de tests in mei en juni uit laten voeren door Innatoss Laboratories uit Oss. Aanleiding om in de regio Kessel te gaan testen is de coronabrandhaard die Kessel was. Wijlen pastoor Louis Verhaag liet in april van dit jaar optekenen dat hij in 2019 in totaal 22 begrafenissen had. Medio april van dit jaar stond de teller al op 30.

Lees ook: Lees ook: Kesselnaren verwijten 'coronahaard' ALS-benefiet niks

Percentage
Begin mei zei IMtest al dat uit de testen blijkt, dat veel mensen in Kessel en omgeving antistoffen hebben aangemaakt. Toen kon de stichting daar nog geen percentage aan koppelen. Destijds gaf de stichting aan dat 853 mensen een test hebben laten doen, maar dat getal is naar beneden bijgesteld: 827 mensen hebben de test gedaan.

Lees ook: 'Veel Kesselnaren bezitten antistoffen tegen coronavirus'

Laboratoriumtest
In Kessel zelf hebben zich 186 inwoners met coronagerelateerde klachten gemeld, zoals koorts of een droge hoest. Zij hebben een vingerprik gehad. Daarna hebben 82 Kesselnaren een laboratoriumtest gedaan. Zij hadden alle 82 antistoffen aangemaakt. "Daarmee ligt het percentage in Kessel zelf ook iets hoger", zegt Anja Garritsen, directeur van Innatoss. In Kessel heeft 44 procent van de geteste personen antistoffen aangemaakt.

Beduidend hoger
Het percentage van 40 procent, en zelfs 44 procent in Kessel zelf, ligt beduidend hoger dan op andere plekken waar tests zijn gedaan, zegt Garritsen. "In Uden heeft 30 procent van de door ons geteste mensen antistoffen aangemaakt, in Oss is dat 20 procent."

GGD
Antistoffen maak je pas aan, als je besmet bent geweest met het coronavirus. "De mensen die wij getest hebben, zijn dus mensen die níet door de GGD zijn getest", legt Garritsen uit. "Dit gaat om mensen die wél klachten hadden, maar niet in aanmerking kwamen voor een coronatest."

RIVM
Het RIVM heeft de snelle coronatest, met de vingerprik, afgeraden. Die noemde eerder dergelijke testen notoir onbetrouwbaar. Stichting IMtest vindt die reactie te kort door de bocht, zo bleek in mei: "Het RIVM vergelijkt appels met peren", zei Dorien van Doorn van het instituut daar destijds over. Volgens haar wordt de antistoffentest van Innatoss vergeleken met de grote hoeveelheid malafide corona-thuistests die er bestaan. "Dat is dit uitdrukkelijk niet." De test van Innatoss kost 70 euro.

Lees ook: Commerciële coronatest: nuttig of gevaarlijk

Roermond
IMtest is ook in de regio Roermond gaan testen. Die testresultaten zijn nog niet openbaar gemaakt. Directeur Garritsen zegt toe binnenkort met die resultaten naar buiten te treden.

Lees ook: Corona: na Kessel ook immuuntesten in Roermond

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen