Overslaan en naar de inhoud gaan

Commerciële coronatest Kessel: 44 procent heeft antistof

Geplaatst opmaandag 6 juli 2020 - 20:51

Van alle mensen in de omgeving van Kessel die stichting IMtest heeft laten testen op antistoffen tegen het coronavirus, blijkt 40 procent die antistoffen daadwerkelijk te hebben aangemaakt.

Dat maakt de Stichting IMtest dinsdagavond bekend.

Coronabrandhaard
De stichting heeft de tests in mei en juni uit laten voeren door Innatoss Laboratories uit Oss. Aanleiding om in de regio Kessel te gaan testen is de coronabrandhaard die Kessel was. Wijlen pastoor Louis Verhaag liet in april van dit jaar optekenen dat hij in 2019 in totaal 22 begrafenissen had. Medio april van dit jaar stond de teller al op 30.

Lees ook: Lees ook: Kesselnaren verwijten 'coronahaard' ALS-benefiet niks

Percentage
Begin mei zei IMtest al dat uit de testen blijkt, dat veel mensen in Kessel en omgeving antistoffen hebben aangemaakt. Toen kon de stichting daar nog geen percentage aan koppelen. Destijds gaf de stichting aan dat 853 mensen een test hebben laten doen, maar dat getal is naar beneden bijgesteld: 827 mensen hebben de test gedaan.

Lees ook: 'Veel Kesselnaren bezitten antistoffen tegen coronavirus'

Laboratoriumtest
In Kessel zelf hebben zich 186 inwoners met coronagerelateerde klachten gemeld, zoals koorts of een droge hoest. Zij hebben een vingerprik gehad. Daarna hebben 82 Kesselnaren een laboratoriumtest gedaan. Zij hadden alle 82 antistoffen aangemaakt. "Daarmee ligt het percentage in Kessel zelf ook iets hoger", zegt Anja Garritsen, directeur van Innatoss. In Kessel heeft 44 procent van de geteste personen antistoffen aangemaakt.

Beduidend hoger
Het percentage van 40 procent, en zelfs 44 procent in Kessel zelf, ligt beduidend hoger dan op andere plekken waar tests zijn gedaan, zegt Garritsen. "In Uden heeft 30 procent van de door ons geteste mensen antistoffen aangemaakt, in Oss is dat 20 procent."

GGD
Antistoffen maak je pas aan, als je besmet bent geweest met het coronavirus. "De mensen die wij getest hebben, zijn dus mensen die níet door de GGD zijn getest", legt Garritsen uit. "Dit gaat om mensen die wél klachten hadden, maar niet in aanmerking kwamen voor een coronatest."

RIVM
Het RIVM heeft de snelle coronatest, met de vingerprik, afgeraden. Die noemde eerder dergelijke testen notoir onbetrouwbaar. Stichting IMtest vindt die reactie te kort door de bocht, zo bleek in mei: "Het RIVM vergelijkt appels met peren", zei Dorien van Doorn van het instituut daar destijds over. Volgens haar wordt de antistoffentest van Innatoss vergeleken met de grote hoeveelheid malafide corona-thuistests die er bestaan. "Dat is dit uitdrukkelijk niet." De test van Innatoss kost 70 euro.

Lees ook: Commerciële coronatest: nuttig of gevaarlijk

Roermond
IMtest is ook in de regio Roermond gaan testen. Die testresultaten zijn nog niet openbaar gemaakt. Directeur Garritsen zegt toe binnenkort met die resultaten naar buiten te treden.

Lees ook: Corona: na Kessel ook immuuntesten in Roermond

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen