Overslaan en naar de inhoud gaan

Column over MH17, carnaval en Heerlen kon door de beugel

Geplaatst opwoensdag 9 maart 2016 - 14:08

De column in weekblad Nieuwe Revu waarin Leon Verdonschot zich boos maakte over een Heerlens carnavalsfeest op de avond van de MH17-herdenking, is géén smaad.

Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam beslist.

Maatschappelijke discussie
"Waar het gaat om uitlatingen die een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie, is een beperking van het recht op de vrijheid van meningsuiting niet snel gerechtvaardigd", citeert mediawebsite Villamedia uit het vonnis.

Nationale rouw
De ophef ontstond eind 2014, toen bekend werd dat de ramp met vlucht MH17 op 10 november nationaal herdacht zou worden. In Heerlen wordt op die datum namelijk al jarenlang het carnavalsseizoen ingeluid met een groot feest op het Pancratiusplein.

Lees ook: Heerlen stopt subsidie 'ongepast carnavalsfeest'

Kransenvoetballer
Columnist Verdonschot verwoordde zijn afschuw over dat feest alsvolgt: "Die datum is namelijk in de visie van kransenvoetballer Hazen en zijn clubje beroeps-zuiplappen een soort oud en nieuw, en dat kan natuurlijk niet wijken, zeker niet voor zoiets triviaals als een paar honderd slachtoffers. Een carnavalsfeest verplaatsen, dát zou pas een ramp zijn", daarbij doelend op Jeroen Hazen, organisator van het 'Aod op nuj'-feest.

Foto: ANP

Smaad
Deze column viel bij veel Heerlense carnavalisten niet in goede aarde. Volgens een advocaat uit die plaats was er sprake van smaad en belediging, reden om naar de rechter te stappen. Het Hof erkent dat het stuk 'beledigend kan worden opgevat', maar vindt dat gerechtvaardigd omdat er op dat moment sprake was van een maatschappelijk debat.

Publieke opinie
Aod op Nuj ging in 2014 uiteindelijk niet door, omdat geldschieters onder druk van de publieke opinie hun handen aftrokken van het evenement.

Lees ook: Omstreden carnavalsfeest Heerlen gaat niet door

Meer carnavalsnieuws? Kijk dan ook op Vastelaovend in Limburg en L11 Alaaf

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Leon Verdonschot: geen spijt van MH17-column
Aod op Nuj in Heerlen
Aod òp Nuj voortaan niet meer op Pancratiusplein
Aod op Nuj in Heerlen
Kritiek op nieuwe locatie Aod òp Nuj
Heerlen en Roermond trappen carnavalsseizoen af
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen