Overslaan en naar de inhoud gaan

'Collegeprogramma GS voor 95 procent klaar'

Geplaatst opzaterdag 8 juni 2019 - 18:35

Het beoogde nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Limburg heeft zijn beleidsprogramma voor 95 procent klaar.

Dat zei formateur en beoogd gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) zaterdag in L1mburg Centraal. Vrijdag presenteerde hij samen met mede-formateur Karin Straus (VVD) het beoogde nieuwe college van zeven gedeputeerden.

Lees ook: Limburg enige provincie met gedeputeerden Forum en PVV

Collegeprogramma
De ploeg van zeven kandidaat-gedeputeerden heeft zaterdag bij elkaar gezeten voor overleg. Basis voor het nieuwe collegeprogramma is een lijst met acht uitgangspunten die tijdens de onderhandelingen over een nieuw college door alle elf partijen in Provinciale Staten is ondertekend.

Brugman
Over een van de beoogde gedeputeerden, oud-Statenlid Carla Brugman van GroenLinks, is veel commotie ontstaan na de bekendmaking van haar kandidatuur. Het provinciaal bestuur van de partij wil haar laten royeren als lid. Volgens het bestuur heeft Brugman niet met de partij overlegd nadat ze was benaderd door de formateurs om gedeputeerde te worden.

Lees ook: GroenLinks wil Carla Brugman uit partij zetten na collegezetel

Geschrokken
Koopmans zegt geschrokken te zijn van de heftige reacties op haar kandidatuur. De formateurs hebben met de keuze voor de voorgestelde gedeputeerden 'recht willen doen aan de verkiezingsuitslag. "We hebben haar er niet bij gehaald omdat ze lid is van GroenLinks. We hebben Brugman erbij gehaald omdat ze gewoon goed is. Én ze is groen, én ze is links."

Lof van achterban
Formateurs Koopmans en Straus zijn een dag na de presentatie van het beoogde extraparlementair college duidelijk in hun nopjes met hun keuze. Straus: "We horen ook van onze achterban dat ze heel blij zijn met de samenstelling van het team, dat alle mensen goed zijn uitgekozen op hun kwaliteiten".

Diversiteit
VVD'er Karin Straus vindt het wel jammer dat er niet meer vrouwen zitten in het nieuwe college. Carla Brugman is de enige. "Ik had graag gezien dat er meer vrouwen in hadden gezeten, maar ik ben in elk geval al blij dat we één heel goede vrouw erbij hebben." Ze doelt daarmee op Brugman.

Het CDA in de Provinciale Staten heeft altijd erg gehamerd op het belang van diversiteit. Hoewel de vrouwen in de fractie na de verkiezingen in maart de boventoon voeren - vijf vrouwen en vier mannen - is dat niet terug te zien in het nieuwe college. Koopmans: "We zijn er van begin af aan duidelijk over geweest dat Hubert Mackus en ik de kandidaat-gedeputeerden zijn".

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen