Overslaan en naar de inhoud gaan

'Collegeprogramma GS voor 95 procent klaar'

Geplaatst opzaterdag 8 juni 2019 - 18:35

Het beoogde nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Limburg heeft zijn beleidsprogramma voor 95 procent klaar.

Dat zei formateur en beoogd gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) zaterdag in L1mburg Centraal. Vrijdag presenteerde hij samen met mede-formateur Karin Straus (VVD) het beoogde nieuwe college van zeven gedeputeerden.

Lees ook: Limburg enige provincie met gedeputeerden Forum en PVV

Collegeprogramma
De ploeg van zeven kandidaat-gedeputeerden heeft zaterdag bij elkaar gezeten voor overleg. Basis voor het nieuwe collegeprogramma is een lijst met acht uitgangspunten die tijdens de onderhandelingen over een nieuw college door alle elf partijen in Provinciale Staten is ondertekend.

Brugman
Over een van de beoogde gedeputeerden, oud-Statenlid Carla Brugman van GroenLinks, is veel commotie ontstaan na de bekendmaking van haar kandidatuur. Het provinciaal bestuur van de partij wil haar laten royeren als lid. Volgens het bestuur heeft Brugman niet met de partij overlegd nadat ze was benaderd door de formateurs om gedeputeerde te worden.

Lees ook: GroenLinks wil Carla Brugman uit partij zetten na collegezetel

Geschrokken
Koopmans zegt geschrokken te zijn van de heftige reacties op haar kandidatuur. De formateurs hebben met de keuze voor de voorgestelde gedeputeerden 'recht willen doen aan de verkiezingsuitslag. "We hebben haar er niet bij gehaald omdat ze lid is van GroenLinks. We hebben Brugman erbij gehaald omdat ze gewoon goed is. Én ze is groen, én ze is links."

Lof van achterban
Formateurs Koopmans en Straus zijn een dag na de presentatie van het beoogde extraparlementair college duidelijk in hun nopjes met hun keuze. Straus: "We horen ook van onze achterban dat ze heel blij zijn met de samenstelling van het team, dat alle mensen goed zijn uitgekozen op hun kwaliteiten".

Diversiteit
VVD'er Karin Straus vindt het wel jammer dat er niet meer vrouwen zitten in het nieuwe college. Carla Brugman is de enige. "Ik had graag gezien dat er meer vrouwen in hadden gezeten, maar ik ben in elk geval al blij dat we één heel goede vrouw erbij hebben." Ze doelt daarmee op Brugman.

Het CDA in de Provinciale Staten heeft altijd erg gehamerd op het belang van diversiteit. Hoewel de vrouwen in de fractie na de verkiezingen in maart de boventoon voeren - vijf vrouwen en vier mannen - is dat niet terug te zien in het nieuwe college. Koopmans: "We zijn er van begin af aan duidelijk over geweest dat Hubert Mackus en ik de kandidaat-gedeputeerden zijn".

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
de11devande11de live bij L1
Uitgelicht
de11devande11de hele dag live bij L1

De leukste maandag van het jaar: de11devande11de! We zijn er natuurlijk weer de hele dag live bij op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook.

Live vanuit het MECC en op L1 Radio trekken we door de hele provincie.

Bekijk hier het hele programma
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
de11devande11de live bij L1
Uitgelicht
de11devande11de hele dag live bij L1

De leukste maandag van het jaar: de11devande11de! We zijn er natuurlijk weer de hele dag live bij op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook.

Live vanuit het MECC en op L1 Radio trekken we door de hele provincie.

Bekijk hier het hele programma
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen