Overslaan en naar de inhoud gaan

College Meerssen legt toekomst in handen Maastricht

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 14:29

De wethouders van de gemeente Meerssen stappen ondanks de ontstane bestuurscrisis nog niet op. Ze leggen hun toekomst in handen van de gemeente Maastricht, daar staat woensdag een commissievergadering op de planning over de herindeling met Meerssen.

Dat bleek dinsdagmiddag bij persconferentie op het gemeentehuis van Meerssen.

Enige consequentie
Na een debat van bijna zes uur, inclusief tal van schorsingen, weigerden de drie wethouders een motie van de gemeenteraad uit te voeren om op korte termijn met een (concept) begroting te komen en voorlopig niet op een herindeling met Maastricht te koersen. In een brief aan de gemeenteraad anderhalve week geleden kondigden zij aan op te stappen als de raad niet voor een herindeling met Maastricht koos. Dat gebeurde dus maandagavond niet, al herhaalden zij niet - opnieuw - letterlijk om hun portefeuille ter beschikking te stellen. Al lijkt dat de enige consequentie van hun eerdere woorden.

Video: L1

Forse bezuiniging
De wethouders Jan Gulikers (BRUG-M), Marly Heusschen (CDA) en Paul Sanders (KIJK!!!) hadden in hun recente brief aan de gemeenteraad laten weten een herindeling met Maastricht als enige mogelijkheid te zien om uit de grote financiële problemen te komen. Het begrotingstekort voor volgend jaar bedraagt 1,7 miljoen euro, oplopend naar ongeveer twee miljoen in 2023. Om de begroting sluitend te krijgen, moet er fors worden bezuinigd. En dat vinden de wethouders van Meerssen onwenselijk vanwege de gevolgen voor voorzieningen en inwoners.

Lees ook: Bestuurscrisis in Meerssen over herindeling

Herindeling
Het standpunt van Maastricht lijkt duidelijk. Als het aan die gemeente ligt, is de ambtelijke fusie met Meerssen van tafel. De provinciehoofdstad wil alleen nog maar aan een herindeling meewerken. Door de financiële situatie waarin Meerssen verkeert, vreest Maastricht dat de gemeente de regiegemeente niet kan betalen. Deze operatie zou Meerssen zo'n 4,6 miljoen kosten. Daarbij zou de gemeente jaarlijks nog eens 700.000 euro op moeten hoesten.

Het stadsbestuur schreef vorige week in een raadsinformatiebrief 'uitsluitend perspectief te zien in het opstarten van een traject gericht op herindeling'.

Lees ook: Maastricht zet in op herindeling met Meerssen

De provincie gaat voorlopig niet ingrijpen in Meerssen, zegt gedeputeerde Andy Dritty. "De provincie verwacht dat er een begroting van Meerssen deze kant op komt", zegt Dritty. "Als de wethouders opstappen dan is het aan de gemeenteraad of er een coalitie met een college te vormen is. Wij zijn dan graag de gesprekspartner. Op dit moment is de raad zelf aan zet."

Video: L1

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen