Overslaan en naar de inhoud gaan

College Meerssen legt toekomst in handen Maastricht

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 14:29

De wethouders van de gemeente Meerssen stappen ondanks de ontstane bestuurscrisis nog niet op. Ze leggen hun toekomst in handen van de gemeente Maastricht, daar staat woensdag een commissievergadering op de planning over de herindeling met Meerssen.

Dat bleek dinsdagmiddag bij persconferentie op het gemeentehuis van Meerssen.

Enige consequentie
Na een debat van bijna zes uur, inclusief tal van schorsingen, weigerden de drie wethouders een motie van de gemeenteraad uit te voeren om op korte termijn met een (concept) begroting te komen en voorlopig niet op een herindeling met Maastricht te koersen. In een brief aan de gemeenteraad anderhalve week geleden kondigden zij aan op te stappen als de raad niet voor een herindeling met Maastricht koos. Dat gebeurde dus maandagavond niet, al herhaalden zij niet - opnieuw - letterlijk om hun portefeuille ter beschikking te stellen. Al lijkt dat de enige consequentie van hun eerdere woorden.

Video: L1

Forse bezuiniging
De wethouders Jan Gulikers (BRUG-M), Marly Heusschen (CDA) en Paul Sanders (KIJK!!!) hadden in hun recente brief aan de gemeenteraad laten weten een herindeling met Maastricht als enige mogelijkheid te zien om uit de grote financiƫle problemen te komen. Het begrotingstekort voor volgend jaar bedraagt 1,7 miljoen euro, oplopend naar ongeveer twee miljoen in 2023. Om de begroting sluitend te krijgen, moet er fors worden bezuinigd. En dat vinden de wethouders van Meerssen onwenselijk vanwege de gevolgen voor voorzieningen en inwoners.

Lees ook: Bestuurscrisis in Meerssen over herindeling

Herindeling
Het standpunt van Maastricht lijkt duidelijk. Als het aan die gemeente ligt, is de ambtelijke fusie met Meerssen van tafel. De provinciehoofdstad wil alleen nog maar aan een herindeling meewerken. Door de financiƫle situatie waarin Meerssen verkeert, vreest Maastricht dat de gemeente de regiegemeente niet kan betalen. Deze operatie zou Meerssen zo'n 4,6 miljoen kosten. Daarbij zou de gemeente jaarlijks nog eens 700.000 euro op moeten hoesten.

Het stadsbestuur schreef vorige week in een raadsinformatiebrief 'uitsluitend perspectief te zien in het opstarten van een traject gericht op herindeling'.

Lees ook: Maastricht zet in op herindeling met Meerssen

De provincie gaat voorlopig niet ingrijpen in Meerssen, zegt gedeputeerde Andy Dritty. "De provincie verwacht dat er een begroting van Meerssen deze kant op komt", zegt Dritty. "Als de wethouders opstappen dan is het aan de gemeenteraad of er een coalitie met een college te vormen is. Wij zijn dan graag de gesprekspartner. Op dit moment is de raad zelf aan zet."

Video: L1

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen