Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

College Landgraaf 'diep teleurgesteld' over fusiebesluit

Geplaatst opvrijdag 13 oktober 2017 - 14:48

Het college van B&W van Landgraaf is 'diep teleurgesteld' over het besluit van het kabinet om in te stemmen met een fusie van Heerlen en Landgraaf.

Volgens wethouder Freed Janssen is nu volstrekt helder wat dreigt te gebeuren, namelijk een annexatie van Landgraaf door Heerlen. Hij zegt ook het 'afschuwelijk te vinden' om te constateren dat alleen politieke overwegingen een rol hebben gespeeld.

Lees ook: Ministerraad: Heerlen en Landgraaf moeten fuseren

Toch geeft het college, gesteund door een meerderheid van de Landgraafse gemeenteraad, niet op. Ze richt nu haar pijlen op de Tweede Kamer.

Referendum
Op 22 november houdt Landgraaf een referendum over de herindeling. "Als een meerderheid van de bevolking zich daar tegen uitspreekt, moet dat straks een belangrijk signaal zijn voor Den Haag", aldus wethouder Janssen.

Video: L1

Hoop
Hij stelt ook er op te vertrouwen dat de Raad van State een negatief advies geeft. Verder heeft hij zijn hoop gevestigd op de nieuwe minister van binnenlandse zaken in het toekomstig kabinet.

Heerlen verheugd
In Heerlen wordt wel verheugd gereageerd op het kabinetsbesluit. 'De nieuwe fusiegemeente is beter in staat om achterstanden in het gebied aan te pakken, en zo te werken aan een betere toekomst voor de stad, de regio en alle inwoners', staat in een verklaring van het gemeentebestuur.

Contact
Heerlen gaat snel contact opnemen met Landgraaf om te overleggen hoe de nieuwe gemeente en organisatie vorm moet krijgen.

Reactie provincie
Het provinciebestuur laat in een korte reactie weten 'met instemming kennis te hebben genomen' van het besluit van het kabinet. De verdere behandeling van het wetsvoorstel zegt het 'in vertrouwen' af te wachten.

L1 zendt komend weekend een documentaire uit over het leven in de gevangenis in Sittard. Bekijk hier een voorproefje.

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Uit eigen keuken
1Limburg verkiezingen
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Groene Loper Bezoek Koning Willem-Alexander
Uitgelicht
De koning bezoekt de A2-tunnels in Maastricht

Op 29 maart brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan de Groene Loper in Maastricht.
Volg 1Limburg en L1 voor alle informatie rondom dit bezoek.

Bekijk de rubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen