Overslaan en naar de inhoud gaan

Cold case Tanja blijft actueel: 'Nabestaanden verhaal geven'

Geplaatst opwoensdag 4 maart 2020 - 6:00

In korte tijd is er twee keer gegraven naar een lichaam in een Limburgse cold case-zaak. Twee keer zonder resultaat. Marjo Winkens en Tanja Groen zijn nog altijd niet gevonden. "Daar baal je echt van. We willen nabestaanden een verhaal geven."

Dat vertellen Bob Willemsen, leider van het cold case team van de Limburgse politie, en cold case-officier Dave Mattheijs in gesprek met L1.

Lees ook: Sprankje hoop in cold case Tanja Groen: zestig nieuwe tips

Teller op drie
Vooralsnog staat de teller van opgeloste cold case-zaken in Limburg op drie, als we de lopende zaak Nicky Verstappen meetellen. In 2009 werden zowel de zaken van het Rozenmeisje in Lottum (1996) als die van de Heerlense Fien Wouters (1994) opgelost. De zaken van de geruime tijd vermiste Marjo Winkens (sinds 1975, gegraven in april 2019) en Tanja Groen (sinds 1993, gegraven in januari 2020) leken aan dat totaal te worden toegevoegd. In beide zaken bleek een concrete tip echter niet vruchtbaar.

Rechercheren is elimineren
Fikse tegenvallers, vinden Mattheijs en Willemsen. Toch zouden ze het zo overdoen. "Het is niet dat we die tips een dag van tevoren hebben gekregen. Je gaat met die informatie aan de slag. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie: als we dit niet doen, zijn we cold case onwaardig", zegt Willemsen. "Rechercheren is elimineren", vult Mattheijs aan. "Negentig procent van de informatie die we binnenkrijgen, elimineren we. Maar als je het niet van tafel gepoetst krijgt, dan moet je daar wat mee."

Video: L1

Klein team
Politie-eenheid Limburg had tot 2013 een cold case team dat bestond uit één persoon. Inmiddels wordt het team gevormd door vijf vaste mensen; drie rechercheurs en twee administratieve krachten. Deze nieuwe samenstelling wacht echter nog op de eerste grote doorbraak. Het aantal medewerkers is echter niet genoeg om structureel cold cases op te lossen, denkt rechtspsycholoog Peter van Koppen. "Je moet een professioneel, groot team hebben. Als je dat niet doet, zal je ongetwijfeld af en toe een cold case oplossen, maar dat is dan meer bij toeval." Overigens wordt het voorwerk van een cold case door het team gedaan; het uiteindelijke onderzoek wordt uitgevoerd door een veel groter team.

Tegen de stroom in
Mattheijs en Willemsen hebben echter te dealen met beperkte capaciteit. "Je moet niet vergeten dat de afgelopen periode in beide organisaties een periode van krimp is geweest. Tegen die stroom in hebben die cold case teams zich moeten formeren. En ik vind dat we in die jaren een positieve ontwikkeling hebben doorgemaakt", zegt Mattheijs. Willemsen benadrukt dat het team waar nodig kan worden uitgebreid, zowel door collega's van de politie als door vrijwilligers. "Denk aan oud-rechercheurs, een gepensioneerde advocaat of deskundigen."

Vijftig zaken
In Limburg hebben zo'n vijftig zaken het label 'cold case' gekregen. Dat zijn tot dusver alleen moord- en doodslagdossiers, of vermissingen met een verdenking van een misdrijf. Het is de bedoeling dat de Limburgse cold case-bak op den duur wordt uitgebreid met bijvoorbeeld brandstichtingen, overvallen en verkrachtingen.

Lees ook: het hele dossier Marjo Winkens

Wat gebeurde er de afgelopen 26 jaar in de zaak Tanja Groen? Bekijk de interactieve tijdlijn op mobiel.

Onder de motorkap
Bij het oplossen van die zaken wordt voornamelijk in de luwte gewerkt. "Negentig procent gebeurt onder de motorkap. Als we graven, ziet iedereen dat", zegt Mattheijs. "Maar het zou totaal de verkeerde conclusie zijn als men denkt: 'Kijk in Limburg doen ze ook aan cold cases, ze graven twee keer per jaar een gat en dat was het.' Dat is echt het verkeerde beeld."

Cold case-rapporten
Dat beeld wordt de laatste jaren mede bepaald door cold case-rapporten, gemaakt door studenten onder leiding van deskundigen als de eerdergenoemde Van Koppen en Robert Horselenberg van de universiteit Maastricht. Ook over de zaak Tanja Groen is een dergelijk rapport gemaakt, maar wat er precies met deze rapporten gebeurt is betrokkenen een raadsel. Dat leidt weer tot kritiek. "Zo'n rapport lezen we altijd door", claimt Willemsen.

ANP-404989141
Cold case-officier Dave Mattheijs (tweede van links) met Peter R. de Vries (links) tijdens de graafactie rondom Tanja Groen.
Foto: ANP

Frisse blik
"Er bestaat soms het beeld dat die rapporten gewoon in een la verdwijnen, dat doet lang niet altijd recht aan de werkelijkheid", zegt Mattheijs. "Maar die werkelijkheid is ook dat het gaat om strafrechtelijke onderzoeken. In het belang van zo'n onderzoek doen wij geen mededelingen over wat we wél doen." De officier ziet wel de meerwaarde van de rapporten. "Omdat je mensen die niet uit de opsporingswereld komen met een frisse blik en op academisch niveau naar een dossier laat kijken."

Geen fluit
Een ander punt dat Van Koppen aanhaalt, is het kostenplaatje van onderzoeken. "Van de ene kant denk ik dat de buitenwacht er geen fluit mee te maken heeft hoe we onze onderzoeken financieren", begint Mattheijs. "Maar van de andere kant is het misschien goed om eens te benoemen dat het niet zo is dat iemand in ons team maar wat roept, iedereen zegt: 'Oh, goed idee!' En dat we later maar eens kijken wat het heeft gekost. We werken met schaarse opsporingsmiddelen die we zorgvuldig inzetten."

Geld geen rol
Onder de streep willen de mannen nabestaanden van antwoorden voorzien. "Kijk naar de zaak Nicky Verstappen", zegt Willemsen. "Uiteindelijk gaat het er voor ons om dat we iemand vinden die ons kan vertellen wat er in de laatste uren van het leven van Nicky Verstappen is gebeurd. Dan speelt geld in mijn optiek geen rol. Dat mag toch geen rol spelen? Dat zou jij ook niet willen als het om jouw nichtje gaat."

Lees ook: Brech blijft erbij: geen verklaring in zaak Nicky Verstappen

Marjo en Tanja vinden
Marjo en Tanja worden dus niet opgegeven. "De zaak van Marjo is al verjaard. Wat is dan je doel? Niet om iemand voor het hekje te krijgen", vertelt Mattheijs. "Nee, om nabestaanden een verhaal te geven, een persoon terug te geven. Dat de familie weet wat er met hun dochter of zus gebeurd is." Willemsen knikt. "De familie van Tanja heeft geen graf om te bezoeken. Onze doelstelling is Tanja vinden. De rest zien we daarna wel."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen