Overslaan en naar de inhoud gaan

Coffeeshops: 'illegaal circuit spectaculair gegroeid'

Geplaatst opzaterdag 25 juni 2016 - 8:03

Dagelijks kopen 220 toeristen in Maastricht cannabis in het illegale circuit.

Dat hebben de lokale coffeeshops berekend op verzoek van de gemeente.

Ingezetene criterium
Volgens de Maastrichtse coffeeshops komen er dagelijks potentieel 220 drugstoeristen in het illegale circuit terecht. Het gaat dan om klanten die de shops aan de deur moeten weigeren, omdat ze niet voldoen aan het ingezetenencriterium, maar ook omdat ze geen uittreksel van het bevolkingsregister kunnen of willen overdragen.

Illegaal circuit
Coffeeshophouder Marc
Josemans spreekt in een brief aan raad en college, namens de coffeeshops, van een ‘spectaculair gegroeid illegaal circuit’. Volgens Josemans staat dat staat haaks op de ‘goed nieuws show’ die de wijkagenten volgens hem onlangs hielden.

Inventarisatie
De Maastrichtse coffeeshops inventariseerde de afgelopen periode allerlei bezoekerscijfers op verzoek van de gemeente. Een van de conclusies is dat nog maar 21 procent van de ingezetenen nog cannabis koopt bij een gedoogde coffeeshop. Dat blijkt uit de terugloop van het aantal bezoekers de afgelopen paar jaar.

Terugloop
Veel
blowers willen niet als coffeeshopbezoeker geregistreerd staan en zoeken hun heil elders. De shops schatten in dat vijf jaar geleden nog 81 procent van de cannabis werd gekocht in coffeeshops. In totaal worden er sinds de invoering van het ingezetenencriterium 3,7 miljoen minder bezoeken gebracht aan de Maastrichtse coffeeshops.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake laat weten de bevindingen van Josemans ‘mee te nemen in de bredere Limburgse inventarisatie’ van alle Limburgse coffeeshopgemeenten.

Tip voor de redactie? Foto of filmpje van een nieuwsgebeurtenis?
Whatsapp ze naar ons nummer: 0683541920!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Idee: drugstoeristen spreiden over Limburg
Messentrekker veroordeeld voor bedreiging Maastricht
Wietproef kabinet wordt gehouden in tien gemeenten
Maastricht blijft buitenlanders weren uit coffeeshop
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen