Overslaan en naar de inhoud gaan

Coffeeshops: 'illegaal circuit spectaculair gegroeid'

Geplaatst opzaterdag 25 juni 2016 - 8:03

Dagelijks kopen 220 toeristen in Maastricht cannabis in het illegale circuit.

Dat hebben de lokale coffeeshops berekend op verzoek van de gemeente.

Ingezetene criterium
Volgens de Maastrichtse coffeeshops komen er dagelijks potentieel 220 drugstoeristen in het illegale circuit terecht. Het gaat dan om klanten die de shops aan de deur moeten weigeren, omdat ze niet voldoen aan het ingezetenencriterium, maar ook omdat ze geen uittreksel van het bevolkingsregister kunnen of willen overdragen.

Illegaal circuit
Coffeeshophouder Marc
Josemans spreekt in een brief aan raad en college, namens de coffeeshops, van een ‘spectaculair gegroeid illegaal circuit’. Volgens Josemans staat dat staat haaks op de ‘goed nieuws show’ die de wijkagenten volgens hem onlangs hielden.

Inventarisatie
De Maastrichtse coffeeshops inventariseerde de afgelopen periode allerlei bezoekerscijfers op verzoek van de gemeente. Een van de conclusies is dat nog maar 21 procent van de ingezetenen nog cannabis koopt bij een gedoogde coffeeshop. Dat blijkt uit de terugloop van het aantal bezoekers de afgelopen paar jaar.

Terugloop
Veel
blowers willen niet als coffeeshopbezoeker geregistreerd staan en zoeken hun heil elders. De shops schatten in dat vijf jaar geleden nog 81 procent van de cannabis werd gekocht in coffeeshops. In totaal worden er sinds de invoering van het ingezetenencriterium 3,7 miljoen minder bezoeken gebracht aan de Maastrichtse coffeeshops.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake laat weten de bevindingen van Josemans ‘mee te nemen in de bredere Limburgse inventarisatie’ van alle Limburgse coffeeshopgemeenten.

Tip voor de redactie? Foto of filmpje van een nieuwsgebeurtenis?
Whatsapp ze naar ons nummer: 0683541920!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Idee: drugstoeristen spreiden over Limburg
Messentrekker veroordeeld voor bedreiging Maastricht
Wietproef kabinet wordt gehouden in tien gemeenten
Maastricht blijft buitenlanders weren uit coffeeshop
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen